Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορες λύσεις για εικονικές οθόνες αφής που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για πραγματικές επιφάνειες. Η Microsoft, με πατέντα που υπέβαλλε πρόσφατα, επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, προτείνοντας τη χρήση πραγματικής επιφάνειας που θα αποτελείται από πλαστικά κελιά στο μέγεθος pixel και θα μπορεί να «απλώνεται» και να επανέρχεται ανάλογα με τις εντολές του χρήστη.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο εμπνευστής του εγχειρήματος Erez Kikin-Gil, αναφέρει στην πατέντα ν. 2010/0295820 πως η ιδέα προορίζεται κυρίως για μεγάλες επιφάνειες, όπως είναι το Surface.

 

Αυτό που προτείνεται είναι το «ντύσιμο» της επιφάνειας με ένα φωτοευαίσθητο πολυμερές το οποίο ανάλογα με το είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα δέχεται, θα μπορεί να αποκτά όγκο και υφή ή να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείται η νέα επιφάνεια.

 

Ο λόγος για τον οποίο η Microsoft στράφηκε στον συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος έχει να κάνει με το ότι οι προηγούμενες λύσεις που είχαν προταθεί από εταιρείες όπως η Nokia, η Disney Research και άλλες, μπορεί μεν να λειτουργούν ικανοποιητικά στο να προσομοιώνουν την αίσθηση της αφής των πλήκτρων αλλά εμφανίζουν προβλήματα, ένα από τα οποία είναι ο ενοχλητικός θόρυβος που παράγουν.

 

 

Source.png Πηγή: newscientist.com