Το φορμά με το οποίο σώζει έγγραφα το Office 2007 της Microsoft έγινε δεκτό ως διεθνές πρότυπο, μια εξέλιξη που αναμένεται να ενθαρρύνει τη χρήση του από τις κυβερνήσεις και θεωρείται πλήγμα για τους υποστηρικτές του ανταγωνιστικού, ανοιχτού φορμά ODF.

 

Η απόφαση είχε διαρρεύσει από την Τρίτη, ανακοινώθηκε όμως επίσημα την Τετάρτη από τον ISO (Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης), με έδρα τη Γενεύη.

 

To Office 2007 εγκαταλείπει το φορμά που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες εκδόσεις της σουίτας (πχ αρχεία .doc) και σώζει τα έγγραφα στα νέα αρχεία OOXML ( .docx).

 

Χρόνια πριν η Microsoft παρουσιάσει επίσημα το Office 2007, τα σχέδιά της να υιοθετήσει νέο φορμά πυροδότησαν φόβους ότι μετά τις αλλαγές ένας τεράστιος όγκος κυβερνητικών εγγράφων και αρχειακού υλικού με τα χρόνια θα γινόταν αδύνατο να διαβαστεί, ειδικά από ξένα προγράμματα.

 

«Το Open XML εντάσσεται στην ίδια κατηγορία φορμά εγγράφων με τα PDF, HTML και ODF. Πιστεύω ότι διευκολύνει τις κυβερνήσεις να προσφέρουν στους χρήστες τους επιλογές» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Τομ Ρόμπερτσον, επικεφαλής του τμήματος προτύπων και διαλειτουργικότητας της Microsoft.

 

Πρόσθεσε ότι η επίσημη αναγνώριση του Open XML εγγυάται ότι τα έγγραφα που αποθηκεύονται σε αυτή τη μορφή θα μπορούν πάντα να διαβαστούν, είτε από το Office είτε από ανταγωνιστικά προγράμματα.

 

Αντίθετα, ο Μαρίνο Μάρτσιχ, επκεφαλής του OpenDocument Format Alliance, διαμαρτυρήθηκε ότι «Το Οffice Open XML δεν συνεργάζεται καλά με τα προϊόντα άλλων εταιρειών», όπως της IBM και της Sun.

 

Το Open Document Format (ODF) που υποστηρίζει η οργάνωση του Mάρτσιχ είχε ήδη την έγκριση του ISO.

 

Source.png Πηγή: in.gr