Μία από τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν από το συνέδριο προγραμματιστών Build της Microsoft, είναι τα σχέδια κυκλοφορίας της εταιρείας εγγενών εκδόσεων Arm64 για το Visual Studio 2022 και το VS Code.

Μια πρώτη γεύση θα μπορέσουμε να πάρουμε «τις επόμενες εβδομάδες» μέσω μιας preview έκδοσης για το Visual Studio 2022, με την τελική έκδοση να έρχεται μέσα στη χρονιά μαζί με την υποστήριξη της Arm64 έκδοσης του .NET.

Η σχέση της Microsoft με την αρχιτεκτονική Arm έχει τις ρίζες της πίσω στο 2012 με την παρουσίαση του Surface RT αλλά και των Windows RT όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο έντονη. Το Surface Pro X είναι ένα από τα τελευταία laptop της εταιρείας που στηρίζεται στην Arm τεχνολογία όμως εκτός του Visual Studio, οι περισσότερες εφαρμογές μπορούσαν να τρέξουν στο συγκεκριμένο σύστημα μόνο μέσω εξομοίωσης και χωρίς την υποστήριξη του πλήρες σετ λειτουργιών.

Όπως μαθαίνουμε, η εταιρεία ετοιμάζει ένα "Arm-native toolchain", το οποίο περιέχει native Arm εκδόσεις για τις παρακάτω εφαρμογές

  • Visual Studio 2022 & VS Code
  • Visual C++
  • Modern .NET 6 και Java
  • Classic .NET Framework
  • Windows Terminal
  • WSL και WSA για την εκτέλεση Linux και Android εφαρμογών

Arm-native_Toolchain_logos.png.b8884aeeacea892c0b1d39170d3baa61.png

Σε ότι αφορά το hardware η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα το Project Volterra, προϊόν συνεργασίας με τη Qualcomm, ένα σύστημα που απευθύνεται σε developers προκειμένου αυτοί να μπορούν να δημιουργήσουν cloud native εφαρμογές AI. Ο υπολογιστής στηρίζεται σε Qualcomm επεξεργαστή αγνώστων στοιχείων ενώ ενσωματώνει και μια NPU (Neural Processing Unit)

Η προσπάθεια των δύο εταιρειών έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης περσινής ανακοίνωσης, με στόχο τη δημιουργία εγγενών arm εφαρμογών για την πλατφόρμα των Windows, χωρίς τα αποτελέσματα να μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά. Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο hardware με ελάχιστες κυκλοφορίες συστημάτων που θα τρέχουν την ARM έκδοση των Windows πάνω σε συμβατό hardware που για την ώρα μόνο η Qualcomm παρέχει. 

  • Like 3
  • Thanks 1