Η Microsoft επιβεβαίωσε μέσα από άρθρο του Joe Belfiore -πρώην επικεφαλής των Windows Phone-, τις πρόσφατες πληροφορίες για υιοθέτηση του ελεύθερου λογισμικού Chromium από τον Edge browser των Windows 10.

Στόχος της Microsoft είναι τα λιγότερα προβλήματα κατά την εμφάνιση ιστοσελίδων, κάνοντας χαρούμενους όσους αναπτύσσουν ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, που θα έχουν ένα λιγότερο πλέον βραχνά στην προσπάθειά τους να φέρουν την ιστοσελίδα τους στα μέτρα του κάθε browser. Το Chromium project είναι η βάση για browsers όπως ο Opera, και ο Vivaldi αλλά κυρίως Chrome, του δημοφιλέστερου browser της αγοράς από την Google η οποία αποτελεί και τον κύριο «τροφοδότη» του Chromium project. 

Στην ανακοίνωσή της η Microsoft υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η desktop έκδοση του Edge browser θα υιοθετήσει τη χρήση ελεύθερου λογισμικού, ενώ προτίθεται να συμβάλλει αποφασιστικά με τους μηχανικούς της στην Chromium engine, δίνοντας βάση σε χαρακτηριστικά όπως υποστήριξη ARM64 επεξεργαστών, web accessibility, εκμεταλλευόμενη την ίδια ώρα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος που θα τρέχει ο Edge browser όπως την οθόνη αφής. Με βάση και τη φύση του ελεύθερου λογισμικού, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εργασία της Microsoft σε αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον Chrome αλλά και οποιοδήποτε άλλο browser ο οποίος στηρίζεται στην Chromium engine. 

Αυτή πάντως δεν είναι η μόνη έκπληξη από τη Microsoft, αφού στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται η κυκλοφορία του Edge browser και για παλαιότερες εκδόσεις των Windows οι οποίες  υποστηρίζονται ακόμα και συγκεκριμένα των Windows 7 και Windows 8. Επιπλέον, η Microsoft επιβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει στο macOS μετά από μια αποτυχημένη έκδοση του Internet Explorer, φέρνοντας και στους υπολογιστές της Apple τον Edge browser. Για το πότε θα γίνουν όλα αυτά, η Microsoft απαντά αόριστα «μέσα στο 2019», με τη μετάβαση στη νέα rendering engine να αναμένεται να πραγματοποιηθεί «αθόρυβα» χωρίς οποιαδήποτε ενόχληση του χρήστη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις της Google και του ιδρύματος Mozilla, με την πρώτη να καλωσορίζει την απόφαση της Microsoft «προσβλέποντας στη συνεργασία των δύο εταιρειών προκειμένου να προωθήσουμε μαζί τα web πρότυπα και να αναπτύξουμε περισσότερο το ανοιχτό web παρέχοντας κορυφαίες εμπειρίες browsing». Σε απόλυτη αντίθεση, ο δημιουργός του Firefox browser δήλωσε στην ιστοσελίδα Venturebeat ότι «η απόφαση αυτή της Microsoft αυξάνει το ρόλο του Firefox ως τη μόνη πραγματικά ανεξάρτητη επιλογή για τους χρήστες. Δεν συμφωνούμε ότι η μόνη επιλογή που έχουν οι καταναλωτές για την πλοήγηση στο web είναι αυτή της Google και γι' αυτό το λόγο ο Firefox θα συνεχίσει να πολεμά για ένα πραγματικά ανοιχτό web, που αποτέλεσε άλλωστε και τον κύριο λόγο δημιουργίας του».