Μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι ο νέος Edge θα βασίζεται στην μηχανή του Chromium, έρχεται και η επιβεβαίωση για την υποστήριξη Chrome extensions. 

Η σχετική δήλωση έγινε δια στόματος Kyle Alden, project manager του Edge, και φυσικά ενθουσίασε όσους χρησιμοποιούν Chrome plugins για ασφάλεια, παραγωγικότητα, ή οτιδήποτε άλλο. Ο Alden πάντως σημείωσε πως η υποστήριξη των Chrome extensions είναι η πρόθεσή της Microsoft αλλά δεν αποτελεί μέχρι στιγμής δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρόκειται να λάβουν χώρα για τον Edge μέσα στο 2019, και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη με σιγουριά για το τι θα δουλεύει και τι όχι. Κρίνοντας όμως από άλλους browser βασισμένους στον Chrome, η διασφάλιση αυτής της επιπλέον λειτουργικότητας δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

Ο Alden επιβεβαίωσε επίσης και την πρόθεσή τους να κάνουν την νέα έκδοση διαθέσιμη για όλα τα προϊόντα που ανήκουν στην οικογένεια της Microsoft, συμπεριλαμβανομένου και του Xbox One. Επιπλέον, τα PWA (progressive web apps) θα μπορούν να εγκατασταθούν στον νέο Edge απευθείας από το περιβάλλον του browser, ή μέσω του Microsoft Store. Τα UWP (universal windows apps) και τα PWA του Store θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω του EdgeHTML/Chakra χωρίς άλλη παρέμβαση. 

Οι μόνοι που φαίνονται απογοητευμένοι από τις εξελίξεις είναι οι άνθρωποι της Mozilla, αφού πρόσφατα ο CEO της, Chris Beard, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Microsoft να περάσει τον Edge στη μηχανή του Chromium θα είναι βλαπτική για τον ανταγωνισμό στον τομέα των browser. O Firefox βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα χρήσης 2005 (11%), ενώ ο Chrome έχει πλέον κατακτήσει την αγορά σχεδόν ολοκληρωτικά (67%). Σύμφωνα με τον Beard, η κίνηση της Microsoft ουσιαστικά θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Google, και ταυτόχρονα θα ζημιώσει τον Firefox. Όπως γράφει συγκεκριμένα: “Αν ο Chromium έχει όλο το μερίδιο της αγοράς, οι εταιρίες και οι web developers θα εξασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες τους δουλεύουν σε αυτό, χωρίς να τους ενδιαφέρει κάτι άλλο.” Αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τον Firefox που έχει περάσει πλέον στην νέα γενιά μηχανής Quantum Gecko από το 2017, καθιστώντας τον browser δύο φορές πιο γρήγορο. 

Engadget