Η εκδίκαση της αγωγής βάσει της οποίας η Microsoft κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους πελάτες της ώστε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια ενημέρωση για το Windows Genuine Advantage (WGA), παρουσιάζοντάς την σαν δήθεν καίρια αναβάθμιση ασφαλείας θα προχωρήσει κανονικά, όχι όμως ως ομαδική αγωγή. Ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε να εγκρίνει τη μετατροπή της σε ομαδική αγωγή, γεγονός που θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε κάτοχο PC με Windows XP στα μέσα του 2006 να συμμετάσχει στην υπόθεση χωρίς να υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο. Καθώς τα Windows XP αποτελούσαν με διαφορά το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα εκείνη την περίοδο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Microsoft κατόρθωσε να αποφύγει την καταβολή εκατομμυρίων σε πιθανές αποζημιώσεις.

 

Το ζήτημα ανέκυψε εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι beta εκδόσεις του WGA «επικοινωνούσαν με τη βάση» μία φορά την ημέρα, παρότι στη συνέχεια η Microsoft δήλωσε ότι η συχνότητα αυτή οφειλόταν στο πρώιμο στάδιο του λογισμικού, ενώ οι πιο σύγχρονες εκδόσεις επικοινωνούν με την εταιρία περίπου μία φορά κάθε ενενήντα ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρμαχοι της διαφύλαξης της ιδιωτικότητας εξανέστησαν και τον Ιούνιο του 2006, όταν η Microsoft άρχισε να προωθεί το WGA στους χρήστες των Windows XP μέσω του συστήματος ενημέρωσης ως αναβάθμιση «υψηλής προτεραιότητας», υποβλήθηκε μήνυση η οποία υποστήριζε ότι το WGA αποτελούσε spyware. Η αγωγή απαιτούσε την καταβολή αποζημιώσεων, προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και υποχρέωση της Microsoft να αποκαλύψει κάθε λεπτομέρεια για «πιθανούς κινδύνους ασφαλείας ή όποιας άλλης μορφής» στο κοινό. Επιπλέον, η αγωγή ζητούσε από τη Microsoft τη διάθεση ενός εργαλείου που θα καθιστούσε απλή την αφαίρεση του WGA από κάθε PC εφοδιασμένο με Windows.

 

Η Microsoft χρησιμοποιεί το WGA προκειμένου να εντοπίζει πειρατικά αντίγραφα των Windows και να ενημερώνει το χρήστη ότι το λογισμικό είναι παράνομο, αποστέλλοντας σειρά αλλεπάλληλων μηνυμάτων και τελικά απενεργοποιώντας το λογισμικό. Στα Windows 7, η Microsoft μετονόμασε το WGA σε Windows Activation Technologies (WAT), αναφέροντας ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα Windows Vista και Windows 7 διαφέρει ριζικά από εκείνη στην οποία στηρίζονται τα Windows XP. Οι μελλοντικές εκδόσεις των ενημερώσεων του σχετικού λογισμικού για τα Windows Vista θα κυκλοφορήσουν επίσης ως WAT. Η Microsoft σχεδιάζει να συνεχίσει τη διάθεση ενημερώσεων WGA για τα Windows XP.

 

Link.png Site: arstechnica.com