Αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κατηγορίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά, η Microsoft ανακοίνωσε ότι δημοσιοποιεί κρίσιμες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και εταιρείες λογισμικού να αναπτύσσουν προγράμματα που συνεργάζονται καλύτερα με τα Windows και το Office.

 

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που άνοιξε πρόσφατα νέα αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Microsoft, επισήμανε ότι η εταιρεία είχε δώσει παρόμοιες υποσχέσεις και στο παρελθόν, και επισήμανε ότι η τελευταία της κίνηση «δεν σχετίζεται με το ερώτημα του κατά πόσον η Microsoft συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ στο παρελθόν».

 

Η ανακοίνωση στην οποία προέβη η Microsoft το απόγευμα της Πέμπτης αφορά 30.000 σελίδες τεκμηρίωσης για το λογισμικό της οι οποίες μέχρι σήμερα χρεώνονταν μέσω ειδικής συμφωνίας για την αποκάλυψη εμπορικών μυστικών. Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που αξιοποιπούν τις νέες πληροφορίες στα προϊόντα τους θα πληρώνουν τώρα ένα πολύ μικρότερο ποσό για άδειες χρήσης.

 

Οι ανταγωνιστές της Microsoft, όπως υποστηρίζει η ίδια, θα μπορούν τώρα να αναπτύσσουν προϊόντα που συνεργάζονται με τα λειτουργικά συστήματα Windows και τις εφαρμογές γραφείου Office εξίσου αποτελεσματικά με τα προϊόντα της Microsoft.

 

Για παράδειγμα, αναφέρει η ανακοίνωση της Microsoft, οι προγραμματιστές θα μπορούν τώρα να αναπτύσσουν εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίες συνεργάζονται με τον MS Exchange Server όπως το Office Outlook.

 

H κίνηση αυτή, σχολιάζει το Reuters, φέρνει τη Microsoft πιο κοντά σε μια τάση στην ανάπτυξη λογισμικού για την δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών από επιμέρους «ανοιχτά» προγράμματα. Η Google, για παράδειγμα, όπως και η Facebook, έχουν υιοθετήσει αυτή τη λογική των ανοιχτών, διαλειτουργικών συστημάτων.

 

Η τεκμηρίωση αφορά τα προϊόντα Windows Vista, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007, Office SharePoint Server 2007, καθώς και όλες τις μελλοντικές τους εκδόσεις.

 

Κατά της Microsoft εκκρεμεί τώρα η νέα έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η Κομισιόν προκειμένου να διαπιστώσει αν η εταιρεία παρέκαμψε τις αρχές του ανταγωνισμού στην προώθηση του Internet Explorer και του Office.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr