Η από καιρό φημολογούμενη εξαγορά της Nokia από τη Microsoft, γίνεται τελικά πραγματικότητα μετά τη σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Το κόστος της εξαγοράς φτάνει τα €5.44 δισεκατομμύρια τα οποία η Microsoft θα πληρώσει σε μετρητά. Η συμφωνία αφορά το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Φινλανδικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πατεντών της Nokia ενώ εκτός μένει το τμήμα Solutions and Networks που ασχολείται με την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Επίσης στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται το τμήμα χαρτών HERE (Navteq), με τη Microsoft να προχωρά σε ξεχωριστή συμφωνία αδειοδότησης της πλατφόρμας HERE για 4 χρόνια.

 

Με τη συμφωνία αυτή, ο πρόεδρος της Nokia, Stephen Elop, επιστρέφει στη Microsoft όπου και θα διευθύνει το τμήμα συσκευών της εταιρείας ενώ ο Risto Siilasmaa θα αναλάβει χρέη προέδρου της Nokia. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, 32.000 υπάλληλοι της Nokia θα μεταφερθούν στη Microsoft εκ των οποίων 4.700 βρίσκονται στη Φινλανδία και 18.300 να είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με την κατασκευή και την συναρμολόγηση των προϊόντων της Nokia παγκοσμίως.

 

Η Nokia αποτελεί τον κορυφαίο κατασκευαστή Windows Phone συσκευών με τη σειρά Lumia, έχοντας ποσοστό άνω του 80%. Στην ανακοίνωση της η Microsoft δια μέσου του απερχόμενου προέδρου της Steve Balmer, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της και με τους άλλους κατασκευαστές Windows Phone συσκευών. Με πωλήσεις 8.7 εκατομμυρίων συσκευών για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η πλατφόρμα των Windows Phone διαθέτει σύμφωνα με στοιχεία της IDC μερίδιο 3.7% της παγκόσμιας αγοράς των smartphone.

 

Link.png Site: http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/Sep13/09-02AnnouncementPR.aspx[/url]']Ανακοίνωση Microsoft