Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αδειοδοτούσε το γλωσσικό μοντέλο που προέκυψε από την πρωτοβουλία OpenAI. Πρόσφατα ωστόσο, και πιο συγκεκριμένα στο φετινό συνέδριο Build, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη εφαρμογή του GPT-3 σε ένα από τα προϊόντα της, τα Power Apps.

To GPT-3 είναι ένα από τα πιο προηγμένα γλωσσικά μοντέλα στον κόσμο (πρόκειται για έναν εξαιρετικά προηγμένο αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης που μπορεί να διαχειριστεί περίπου 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους και είναι σε θέση να αναλύει κείμενο, εικόνες και άλλα δεδομένα για να συνθέτει προτάσεις με νόημα ή να απαντά σε ερωτήσεις) και η Microsoft θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να μετατρέψει τη φυσική γλώσσα σε κείμενο που να αξιοποιείται από την low-code/ no-code λύση της, Power Apps.

Ερχόμενη τον Ιούνιο με τη μορφή δημόσιας προεπισκόπησης (public preview), η ενσωμάτωση GPT-3 στο χαρτοφυλάκιο Power Apps έχει στόχο να καταστήσει απλούστερo για όσους δεν είναι developers, να αξιοποιήσουν τα εργαλεία και τη λειτουργικότητα του οικοσυστήματος Power Apps. Το GPT-3 θα επιτρέψει στους χρήστες να μιλούν με φυσική ομιλία, να την μετατρέπουν στη συνέχεια σε κείμενο με σωστή σύνταξη και κατόπιν να εφαρμόζουν το σχετικό string στο dataset τους. Κατά την ανακοίνωση της, η Microsoft προσέφερε ένα παράδειγμα χρήσης του GPT-3: Για παράδειγμα το «Show 10 orders that have a stroller in the product name and sort by purchase date with newest on the top» θα μπορούσε να αντικαταστήσει το string «FirstN(Sort(Search(‘BC Orders’, “stroller”, “aib_productname”), ‘Purchase Date’, Descending), 10)». Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι η «αντικατάσταση» του string δεν είναι κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν αντικαθιστά το string. Ουσιαστικά μετατρέπει το κείμενο στο συγκεκριμένο string ώστε το ερώτημα (query) να μπορεί να εκτελεστεί. Άλλωστε το GPT-3 δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την πλατφόρμα να καταλάβει την ανθρώπινη γλώσσα αναλαμβάνοντας επί της ουσίας χρέη μεταφραστή της συναλλαγής.

Η Microsoft προωθεί τις λύσεις low-code/ no-code καθώς η εταιρεία αναζητά τρόπους να διαφοροποιηθεί από άλλους παίκτες στον χώρο. Ο στόχος της Microsoft είναι να επιτρέψει σε περισσότερους χρήστες που δεν είναι προγραμματιστές με την παραδοσιακή έννοια να αναλάβουν εργασίες που σε διαφορετική περίπτωση θα χρειάζονταν προγραμματισμό.

Η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση με το Microsoft Building Power (fx) που βασίζεται στο Excel. Πολλοί χρήστες ένιωθαν άνετοι να διαχειρίζονται/ χειρίζονται δεδομένα στο Excel αλλά όχι σε SQL και εδώ είναι που μπορούν να εφαρμοστούν για να δώσουν λύση προσπάθειες όπως τα Power Apps. 

Αν η Microsoft καταφέρει να εφαρμόσει αυτή τη λειτουργικότητα αποτελεσματικά με το GPT-3 στη σουίτα Power Apps, μπορεί να ελπίζει ότι θα βοηθήσει πολλές χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν εφαρμογές low-code.

  • Like 2