Το framework .NET 6 θα περιλαμβάνει πλέον τη λειτουργία Hot Reload σε πολλές πλατφόρμες.

Η Microsoft αντιστρέφει την απόφαση να αφαιρέσει μια βασική λειτουργία από την επερχόμενη .NET 6 κυκλοφορία, μετά από τη δημόσια κατακραυγή από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Η Microsoft εξόργισε την κοινότητα ανοιχτού κώδικα .NET νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφαιρώντας ένα βασικό μέρος της λειτουργίας Hot Reload στην επερχόμενη έκδοση .NET 6, μια δυνατότητα που επιτρέπει στους προγραμματιστές να τροποποιούν τον πηγαίο κώδικα ενώ εκτελείται μια εφαρμογή και να βλέπουν αμέσως τα αποτελέσματα.

Είναι ένα χαρακτηριστικό που πολλοί ανυπομονούσαν να χρησιμοποιήσουν στο Visual Studio Code και σε πολλές πλατφόρμες, μέχρι που η Microsoft πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση της τελευταίας στιγμής να κλειδώσει αυτή τη δυνατότητα μόνο για το Visual Studio 2022, λογισμικό το οποίο είναι κυρίως ένα επί πληρωμή προϊόν που περιορίζεται στα Windows. Πηγές της Microsoft, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στην ιστοσελίδα The Verge ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής έγινε από την Julia Liuson, επικεφαλής του τμήματος προγραμματιστών της Microsoft, και ήταν μια κίνηση επικεντρωμένη στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας.

hotreload.gif.277b42600a304df2ca2561ab2d227a02.gif

Το Hot Reload επιτρέπει στους προγραμματιστές να βλέπουν άμεσα τις αλλαγές στον κώδικα καθώς "τρέχει" η εφαρμογή

Η Microsoft έχει τώρα αντιστρέψει την αλλαγή μετά από αντιδράσεις και θυμό μέσα στην εταιρεία από πολλούς υπαλλήλους της ίδιας της Microsoft. Η Microsoft έχει εγκρίνει το αίτημα της κοινότητας για την εκ νέου ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας και θα είναι διαθέσιμη στην τελική έκδοση του .NET SDK. Ωστόσο, δημοσίευση στο επίσημο blog της Microsoft δεν αναφέρεται στο «γιατί» έγινε η κατάργηση της δυνατότητας αλλά αντιθέτως υποδηλώνει πως έγινε «κατά λάθος». Ο Scott Hunter, διευθυντής διαχείρισης προγραμμάτων για το .NET εξηγεί:

Κάναμε λάθος στην εκτέλεση της απόφασής μας και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να απαντήσουμε στην κοινότητα. Στην προσπάθειά μας να επεκταθούμε, καταλήξαμε κατά λάθος στη διαγραφή του πηγαίου κώδικα. Όπως συμβαίνει με πολλές εταιρείες, μαθαίνουμε να εξισορροπούμε τις ανάγκες της κοινότητας OSS (Open Source Software) και να είμαστε εταιρικός χορηγός για το .NET. Μερικές φορές δεν το καταλαβαίνουμε σωστά. Όταν δεν το κάνουμε, το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε είναι μάθουμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Αν και η ανατροπή θα είναι ευπρόσδεκτη για την κοινότητα .NET, η εξήγηση και οι συνθήκες γύρω από αυτό το περιστατικό δεν θα είναι εύκολο να το «χωνέψει» κάποιος που εκτιμά τη διαφάνεια σχετικά με τέτοιες αποφάσεις. Άλλος εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε:

Έχουμε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που αντιμετώπισαν ορισμένα από τα μέλη της κοινότητας OSS (Open Source Software). Η δυνατότητα Hot Reload θα είναι στη γενική διαθεσιμότητα του .NET 6 SDK που θα διατεθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Αυτό το περιπετειώδες επεισόδιο ήρθε μετά από εβδομάδες αναταραχής στην κοινότητα .NET σχετικά με τη συμμετοχή της Microsoft στο Ιδρυμα .NET. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε το 2014 όταν η Microsoft δημιούργησε το .NET ανοιχτού κώδικα και υποτίθεται ότι είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που υπάρχει για τη βελτίωση της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα και της συνεργασίας για το .NET. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που παραιτήθηκε αμφισβήτησε πρόσφατα τον ρόλο του Ιδρύματος .NET, λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν όλοι βρίσκονται εδώ για να επιβάλουν τη βούληση της Microsoft στο .NET ανοιχτού κώδικα ή αν είναι εδώ για να βοηθήσουν στην προώθηση μια υγιούς κοινότητας.

Μια πρόσφατη διαμάχη οδήγησε επίσης στην παραίτηση της εκτελεστικής διευθύντριας του Ιδρύματος .NET, Claire Novotny, ενώ άλλοι άρχισαν να αμφισβητούν την ανεξαρτησία του ιδρύματος λόγω των «ειδικών προνομίων» της Microsoft. Η Microsoft έχει βλάψει σίγουρα ορισμένες από τις εργασίες ανοιχτού κώδικα που χτίζει εδώ και 10 χρόνια το ίδρυμα, και η εταιρεία έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την κοινότητα .NET και τα ζητήματα σχετικά με την επιρροή της στο Ίδρυμα .NET.

  • Like 1