Τα αυτόνομα συστήματα αυξάνονται συνεχώς σε Microsoft News και MSN.

Η Microsoft απολύει δεκάδες δημοσιογράφους και συντάκτες από τα Microsoft News και MSN. Οι απολύσεις αποτελούν μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής της Microsoft να βασιστεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τις ειδήσεις και το περιεχόμενο που θα προβάλλονται στο MSN.com, στον browser Edge αλλά και στις διάφορες εφαρμογές Microsoft News. Πολλοί από τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από αυτή την κίνηση είναι μέρος του τμήματος SANE (search, ads, news, edge) και είχαν προσληφθεί ως συντάκτες για να επιλέγουν τις ειδήσεις.

Εκπρόσωπος της Microsoft εξηγεί σε δήλωσή του:

Όπως όλες οι εταιρίες, αξιολογούμε την επιχείρησή μας σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις σε ορισμένα μέρη και έπειτα από καιρό σε ανάπτυξη σε άλλα. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι το αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ενώ η Microsoft λέει ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αρκετές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χώρο της δημοσιογραφίας και των ειδήσεων, έχουν πληγεί σοβαρά από τα διαφημιστικά έσοδα τα οποία πέφτουν κατακόρυφα σε τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο κι άλλα. Το Business Insider ήταν το πρώτο που ανέφερε τις απολύσεις στη Microsoft. Απολύσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή και αφορά άμεσα 50 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στο Microsoft News επηρεάζουν επίσης και ομάδες στην Ευρώπη, αφού η Guardian αναφέρει ότι περίπου 27 άτομα αφήνονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα την απόφαση της Microsoft να επενδύσει σε Τεχνητή Νοημοσύνη για την επιλογή των ειδήσεων.

Η Microsoft δραστηριοποιείται στον χώρο των ειδήσεων περισσότερα από 25 χρόνια με το MSN να ξεκινά τη λειτουργία του το 1995. Κατά την κυκλοφορία του Microsoft News, περίπου πριν από 2 χρόνια, η αμερικανική εταιρία αποκάλυψε ότι είχε περισσότερους από 800 συντάκτες που εργάζονταν σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η Microsoft σταδιακά τον τελευταίο καιρό προχωρούσε προς το AI Project για τις ειδήσεις και μάλιστα ενθαρρύνει κι άλλους εκδότες και δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Microsoft χρησιμοποιεί AI για σάρωση του περιεχομένου, στη συνέχεια το επεξεργάζεται και το φιλτράρει ενώ μπορεί και προτείνει ακόμη και φωτογραφίες για το άρθρο, ώστε οι συντάκτες που θα έχουν τη διαχείριση της πλατφόρμας να τις συνδυάσουν.