Το Teams της Microsoft που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο του Slack , είχε πάντα τη φήμη ότι ήταν αργό και απαιτητικό σε πόρους.

Με δεδομένο ότι η Microsoft προχώρησε σε γρήγορη ανάπτυξη της εφαρμογής για να ανταποκριθεί στην επιτυχία του Slack αλλά και τις ανάγκες που έφερε η πανδημία στην υβριδική εργασία, κάτι τέτοιο ίσως δεν αποτελεί έκπληξη. Τώρα, όμως, η εταιρεία είναι έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή, παρουσιάζοντας την preview έκδοση του νέου Teams. Η Microsoft το αποκαλεί "επανασχεδιασμό του Teams από την αρχή" και υπόσχεται ότι η νέα εφαρμογή θα διαθέτει 2x καλύτερες επιδόσεις, ενώ θα χρησιμοποιεί τη μισή μνήμη σε σχέση με πριν. Με αυτόν τον τρόπο, η είσοδος σε συσκέψεις θα πρέπει πλέον να είναι 2 φορές ταχύτερη, ενώ η εναλλαγή μεταξύ συνομιλιών και καναλιών θα είναι 1,7x ταχύτερη. Επιπλέον, η εταιρεία επανασχεδίασε και τη συνολική εμπειρία του χρήστη ειδικά για τους χρήστες Windows 11.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι το Teams έχει πλέον 280 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Η νέα επίδοση είναι αυξημένη από τα 250 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2021 και τα 270 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2022. Αν και ο ρυθμός της ανόδου των ενεργών χρηστών δεν είναι πολύ εντυπωσιακός, γεγονός είναι ότι οι ημέρες της ταχείας υιοθέτησης του Teams αλλά και άλλου λογισμικού απαραίτητου για την υβριδική εργασία, έχουν προφανώς τελειώσει.

image.png.e54d1ea2ca5788c1cd7a63a40fb2d29c.png

Η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει τη νέα έκδοση του Teams σε όλους τους χρήστες αργότερα μέσα στο έτος, όμως τώρα είναι αρχικά διαθέσιμη στους χρήστες των Windows που επιλέγουν το πρόγραμμα Public Preview της εταιρείας. Για εταιρικά περιβάλλοντα, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση της δυνατότητα από το διαχειριστή. Μόλις ενεργοποιηθεί, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται μεταξύ της νέας και της παλιάς έκδοσης. Η Microsoft τονίζει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι χρήστες θα μπορούν πάντα να επιστρέφουν στην παλιά εμπειρία Teams ενώ η νέα έκδοση για υπολογιστές Mac θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.

Για να καταφέρει τη μεγάλη αλλαγή στην ταχύτητα και τη διαχείριση μνήμη, η Microsoft  αναφέρει ότι βελτιστοποίησε την αρχιτεκτονική γύρω από το δίκτυο, τις συνομιλίες και τις βιντεοκλήσεις του Teams. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της βελτίωσης προκύπτει επίσης από τη μετάβαση της εφαρμογής από το Electron framework στη Edge WebView 2 rendering engine της Microsoft. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι μεταπήδησε από τη χρήση του AngularJS ως web development framework για το Teams στο React για την κατασκευή του UI 

«Όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη του Teams το 2015, αυτές οι επιλογές επέτρεψαν την ταχεία δημιουργία cross- platform web και desktop clients», εξηγεί ο εταιρικός αντιπρόεδρος engineering της εταιρείας, Sumi Singh, σε σημερινό blog post. «Ωστόσο, καθώς οι δυνατότητες και η καινοτομία του Teams επεκτάθηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, επιβάρυνε τους πόρους των συσκευών. Αναγνωρίζοντας αυτό, η ομάδα άρχισε να αναλύει τις διαθέσιμες τεχνολογίες, να κάνει συγκριτικές αξιολογήσεις, να κατασκευάζει πρωτότυπα και να ορίζει τη νέα αρχιτεκτονική που είναι γνωστή εσωτερικά ως το "βόρειο αστέρι"».

Η εταιρεία ξεκίνησε αυτή τη μετάβαση όταν εισήγαγε μια ενσωματωμένη εμπειρία Teams στα Windows 11 -παρά τις αντιδράσεις- και φαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν τώρα καρπούς με το νέο λανσάρισμα του Teams.

Η Microsoft σημείωσε επίσης ότι στόχος της ήταν να κάνει τη χρήση του νέου Teams πιο εύκολη στη χρήση. «Ψάχνουμε πάντα για τρόπους να παρέχουμε μια απλούστερη αλλά πλούσια σε χαρακτηριστικά εμπειρία για την ποικιλόμορφη και αυξανόμενη βάση χρηστών μας. Γι' αυτό είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρουσιάσουμε βελτιώσεις στην βασική εμπειρία του Teams, οι οποίες θα σας διευκολύνουν να παρακολουθείτε τις ειδοποιήσεις σας, να αναζητάτε πληροφορίες, να διαχειρίζεστε τα μηνύματά σας και να οργανώνετε τα κανάλια σας - και όλα αυτά με λιγότερα κλικ», γράφει ο Jeff Teper, πρόεδρος της ομάδας Collaborative Apps and Platforms της Microsoft.

image.png.7fc83984704337d9873ed0a36b01df20.png

Φυσικά, η Microsoft σχεδιάζει επίσης να συμπεριλάβει περισσότερα χαρακτηριστικά με δυνατότητα AI στο Teams. Η εταιρεία παρουσίασε ήδη το Copilot για το Microsoft Teams νωρίτερα αυτό το μήνα - και είναι πιθανό να δούμε μια πληθώρα πρόσθετων λειτουργιών που βασίζονται στην AI να ακολουθούν. 

  • Like 8
  • Thanks 1