Στη διάρκεια της GDC 2024, Microsoft, AMD και Nvidia παρουσίασαν μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να διευκολύνει την εφαρμογή του upscaling στο μέλλον.

Αντί να καλούνται οι εκάστοτε δημιουργοί ενός τίτλου να προσθέσουν μια νέα τεχνολογία για κάθε πηγή πώλησης, η Microsoft προτείνει μια λύση η οποία μπορεί να επιταχύνει και να απλουστεύσει την όλη διαδικασία, επιτρέποντας στους developers να ενσωματώνουν με ευκολία όλες τις διαθέσιμες λύσεις. Μάλιστα, όπως φαίνεται δεν έχει καν σημασία αν το upscaling χρησιμοποιεί τις GPU ή NPU, καθώς και οι δύο επιλογές θα υποστηρίζονται.

Το DirectSR θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση σε μία από τις πλέον ενοχλητικές καταστάσεις για τους gamers, που έχουν αγοράσει ήδη κάποιον εξοπλισμό όμως διαπιστώνουν πως ο τίτλος που τους ενδιαφέρει δεν υποστηρίζει ακόμη την τεχνολογία upscaling που προτιμούν οι ίδιοι. Εφόσον οι τίτλοι υποστήριζαν το DirectSR, δεν θα υπήρχε σοβαρή δικαιολογία για τους δημιουργούς των εκάστοτε τίτλων να μην ενεργοποιούν και εναλλακτικές επιλογές.

Η νέα προσπάθεια στόχο έχει να καταστήσει την υποστήριξη του DirectSR διαθέσιμη σε PC και Xbox, ακόμη και για τίτλους που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά. Η προτεινόμενη λύση δεν έχει στόχο την τυποποίηση του upscaling αλλά αντίθετα να προσφέρει ένα απλό σύστημα επιλογών που προσφέρει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και μπορεί να προωθήσει το αίτημα βελτίωσης των επιδόσεων στο upscaler. Αυτό είναι εφικτό επειδή το λογισμικό αυτό, ανεξαρτήτως δημιουργού, συχνά χρησιμοποιεί παρόμοιες, αν όχι απόλυτα ίδιες, παραμέτρους, πράγμα που καθιστά εφικτό το στόχο που τέθηκε με το DirectSR.

H Microsoft στοχεύει να αναλάβει την προεπεξεργασία και την προετοιμασία όλων των παραμέτρων που θα μπορούσε να χρειαστεί ένας upscaler και στη συνέχεια θα επικοινωνεί με το ανάλογο λογισμικό, είτε αυτό είναι το DLSS, είτε το FSR ή το XeSS, πράγμα που σημαίνει πως κανένα από τα παραπάνω δεδομένα δεν θα χρειάζεται να εφαρμόζεται ξεχωριστά.

Παράλληλα, η Microsoft υποστηρίζει πως, όταν θα κυκλοφορεί κάποιο νέο upscaler, που θα απαιτεί νέες παραμέτρους, το runtime του DirectSR θα μπορεί εύκολα να ενημερώνεται ώστε να υποστηρίζει αυτές τις νέες μεταβλητές.

Αντίθετα με το Work Graphs, μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνολογία που παρουσιάστηκε στη GDC, το DirectSR δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, ακόμη και σε δοκιμαστική έκδοση. Η Microsoft μόλις έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και παραμένει ασαφές το πώς θα υιοθετηθεί από τους developers. Πάντως, με δεδομένο ότι AMD και Nvidia εμφανίζονται σύμφωνες, είναι προφανές ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες σχεδιασμού και κατασκευής GPU ενδιαφέρονται σοβαρά.

  • Like 4
  • Haha 1