Το συνέδριο WPC 2009 που διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη, επέλεξε η Microsoft για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο Office 2010.

 

Το Office 2010 Technology Preview που παρουσιάστηκε σήμερα είναι η τελευταία έκδοση πριν το προιόν περάσει στο δοκιμαστικό στάδιο beta και διατίθεται μόνο σε επιλεγμένο κοινό. Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στις βασικές εφαρμογές της σουίτας είναι:

 

Outlook 2010: Η νέα έκδοση του γνωστού email client, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες και πιο χρηστικές βελτιώσεις. Για αρχή η Microsoft ενσωματώνει στο πρόγραμμα το περιβάλλον Ribbon το οποίο εγκαινίασε στο Office 2007 για το Word, Excel, Access και Powerpoint και έχει εξελίξει στο νέο Office. Το Ribbon βοηθάει στη πιο γρήγορη εύρεση και εκτέλεση δημοφιλών λειτουργιών του Outlook χωρίς να χάνεστε μέσα στα μενού.

 

Ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο θα αποτελεί προκαθορισμένη ρύθμιση στην εμφάνιση των email σας, είναι το Conversation View. Όπως το Gmail, έτσι και το Outlook 2010 θα ομαδοποιεί σχετικά μηνύματα κάτω από το τελευταίο μιας συζήτησης που διεξάγεται μέσω email. Με το τρόπο αυτό, η εμφάνιση των email γίνεται πολύ πιο "καθαρή" κάνοντας πιο εύκολη την εύρεση συγκεκριμένων μηνυμάτων.

 

Word 2010: Ενδιαφέρουσες αλλαγές στον επεξεργαστή κειμένου του Office όπως η δυνατότητα επεξεργασίας εικόνων και video για μετέπειτα εισαγωγή τους στο έγγραφο χωρίς τη χρήση εξωτερικής εφαρμογής.

 

Πιο χρήσιμη είναι η βελτιωμένη δυνατότητα αναζήτησης μέσα σε ένα έγγραφο, στα πρότυπα εύρεσης μιας λέξης σε μια ιστοσελίδα στον Firefox όπου το πρόγραμμα μαρκάρει τη λέξη ή τη φράση που αναζητάτε την ίδια στιγμή που τη πληκτρολογείτε.

 

Στο Word 2010 αλλά και στις υπόλοιπες εφαρμογές της σουίτας, όπως το Excel, Powerpoint, μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους χρήστες πάνω στην επεξεργασία ενός εγγράφου, την ίδια στιγμή με τις αλλαγές να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

 

Excel 2010: Τα Sparklines είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Excel και φέρνει τα διαγράμματα μέσα σε ένα απλό cell για μια γρήγορη γραφική αναπαράσταση των αριθμών που απαρτίζουν το λογιστικό σας φύλλο.

 

Η 64bit έκδοση του Excel επιτρέπει τη δημιουργία και επεξεργασία για πρώτη φορά, λογιστικών φύλλων άνω των 4gb.

 

PowerPoint 2010: Σημαντική αναβάθμιση χαρακτηριστικών στο νέο PowerPoint με εντυπωσιακά "κινηματογραφικά" εφέ και animation κάτι στο οποίο διακρίνεται το Keynote, το αντίστοιχο πρόγραμμα παρουσιάσεων της Apple.

 

Όπως ήδη αναφερθήκαμε, το Powerpoint 2010 θα έχει εξελιγμένες λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας και video. Από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι και η ζωντανή μετάδοση της παρουσίασης σας είτε σε εταιρικό περιβάλλον μέσω του SharePoint Server 2010 είτε μέσω του Windows Live. Η παρουσίαση θα γίνεται μέσω του browser και θα είναι δυνατή η εμφάνιση της ακόμα και από mobile browsers αρκετών smartphone.

 

Το Office 2010 αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει δημόσια κυκλοφορία της beta έκδοσης στα πρότυπα των Windows 7 Beta/RC. Θα είναι η πρώτη φορά που θα κυκλοφορήσει και σε 64bit έκδοση η οποία θα υπάρχει μέσα στο DVD της 32bit έκδοσης και θα μπορείτε να την επιλέξετε στο ξεκίνημα της εγκατάστασης.

 

Link.png Site: Office 2010

Picture.png Εικόνα: Office 2010 Screenshots

Link.png Site: Office 2010 Technical Preview