Μπορεί να είδαμε για πρώτη φορά το Surface Duo τον περασμένο Οκτώβριο και να περιμένουμε την κυκλοφορία του «στα τέλη του 2020», όμως οι απορίες για την επιστροφή της Microsoft στα smartphones και μάλιστα με την πλατφόρμα του Android ήταν πολλές.

Οι περισσότερες έχουν σχέση με το λογισμικό και το πως αυτό θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύο οθόνες των 5,6 ιντσών που ενσωματώνει η συσκευή, ως μια διαφορετική πρόταση στα αναδιπλούμενα smartphones που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Μέσω του SDK που κυκλοφόρησε χθες η εταιρεία για όσους προγραμματιστές θέλουν να αναπτύξουν android εφαρμογές για το Surface Duo, μπορούμε να πάρουμε μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε όταν η συσκευή κυκλοφορήσει στην αγορά.

Αρχικά η Microsoft ξεκαθαρίζει ότι μια εφαρμογή που εκτελείται στο Surface Duo, θα καταλαμβάνει τη μία από τις δύο οθόνες του, με τον χρήστη να μπορεί στη συνέχεια να την επεκτείνει και στη δεύτερη αν επιθυμεί. Όμως η εταιρεία έχει περισσότερες ιδέες για την κατάλληλη εκμετάλλευση των δύο ξεχωριστών οθονών, προτείνοντας για παράδειγμα η δεύτερη να εμφανίζει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της αριστερής οθόνης ή τα εικονίδια των αγαπημένων εφαρμογών να μεταφέρονται στην ελεύθερη οθόνη όταν ανοίγεται μια εφαρμογή. Ο task manager του Android παραμένει πάντα σε μία οθόνη, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη το drag n drop μιας εφαρμογής στην άλλη οθόνη. 

patterns.jpg.5873817850ea149eb4d2f5b7326e6407.jpg

Ένα πολύ όμορφο demo το οποίο έχει δημιουργηθεί στον Android emulator που περιλαμβάνετε στο SDK, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, το οποίο μάλιστα έχει μεταφερθεί και σε ένα εικονικό Surface Duo προκειμένου να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα για το πως θα εμφανίζονται οι android εφαρμογές και οι ρυθμίσεις της συσκευής.

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία που έγιναν γνωστά με την κυκλοφορία του SDK για το Surface Duo, είναι το γεγονός ότι οι αλλαγές για την εκμετάλλευση του hardware δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο android εφαρμογών αλλά και στο web, με τη Microsoft να δημιουργεί για το σκοπό αυτό νέα web standards. Μέσω των σχετικών api, οι προγραμματιστές θα μπορούν εύκολα να εντοπίσουν αν η web εφαρμογή τους τρέχει σε συσκευή με διπλή οθόνη, πρσαρμόζοντας έτσι κατάλληλα την εμφάνισή της. Για το σκοπό αυτό, σύντομα θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικές εκδόσεις του νέου Microsoft Edge που θα ενσωματώνουν αυτά τα APIs. Επιπλέον, στις 11 Φεβρουαρίου η Microsoft αναμένεται να κυκλοφορήσει το SDK για τα Windows 10x τα οποία αποτελούν το λειτουργικό σύστημα της δεύτερης αναδιπλούμενης συσκευής που θα δούμε στα τέλη του 2020 από την εταιρεία, του Surface Neo.