Σύμφωνα με φήμες που προέρχονται από τη Νότια Κορέα, οι Microsoft και AMD αναπτύσσουν έναν νέο επεξεργαστή ARM για φορητούς υπολογιστές, ο οποίος θα χρησιμοποιεί πυρήνες Cortex-X1, AMD mRDNA2 GPU και Samsung Exynos 5G modem. Το μυστηριώδες SoC θα κατασκευαστεί στα 5nm στα εργοστάσια της TSMC.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Νοτιοκορεάτικο φόρουμ Clien, o ARM-based επεξεργαστής που σχεδιάζουν από κοινού οι Microsoft και AMD ενδέχεται να κάνει χρήση της γνωστής αρχιτεκτονικής big.LITTLE και επομένως μπορεί πέρα από πυρήνες Cortex-X1 να ενσωματώνει και Cortex-A710 ή και Cortex-A510.

Όσον αφορά στην GPU, πρόκειται για τύπου mRDNA2, η οποία θα είναι παρόμοια με εκείνη που βρίσκεται στο Exynos 2200 SoC, αν και στην περίπτωση του SoC των Microsoft και AMD θα διαθέτει 8 CUs για απόδοση παρόμοια με της desktop έκδοσης της GeForce GTX 1050 της Nvidia. Το SoC όπως αναφέραμε επίσης θα ενσωματώνει και ένα 5G modem από την Samsung. Η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία άλλωστε εργάζεται στενά με την Microsoft εδώ και αρκετό καιρό.

Αν και αρχικά, η Samsung ήταν που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το SoC, εντούτοις η χαμηλότερη των προσδοκιών παραγωγή (low yields) ανάγκασε το τρίπτυχο να απευθυνθεί στην TSMC για την κατασκευή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο chip δεν πρόκειται να βρίσκεται στο εσωτερικό αποκλειστικά και μόνο φορητών υπολογιστών Surface αλλά θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλους υπολογιστές. Το chip ωστόσο θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του με τον διάδοχο του Surface Pro X της Microsoft.

  • Like 2
  • Haha 1