Η εποχή των υβριδικών υπολογιστών με διπλή οθόνη ξεκινά με το Surface Neo, μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στη σημερινή εντυπωσιακή παρουσίαση της Microsoft. 

Το Surface Neo -του οποίου η κυκλοφορία είναι ένα χρόνο μακρυά-, αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν από τη Microsoft, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει βάση για παρόμοιες προσπάθειες και από άλλους κατασκευαστές στο οικοσύστημα των Windows. Αποτελώντας στην ουσία μια εξέλιξη του Courier το οποίο ποτέ δεν κυκλοφόρησε, το Surface Neo αποτελείται όχι από μια αναδιπλούμενη οθόνη αλλά από δύο διαφορετικές οθόνες των 9 ιντσών, οι οποίες μπορούν να διπλωθούν η μία πάνω στην άλλη προκειμένου να μικρύνουν δραματικά οι διαστάσεις της συσκευής και να είναι πιο εύκολη η μεταφορά του.

Αποτελώντας ένα «πραγματικό προϊόν της Surface οικογενείας», το Neo έχει πάχος μόλις 5,6 χιλιοστά, ενώ οι LCD οθόνες του είναι οι πιο λεπτές που έχουμε δει ποτέ σε σύστημα. Αντίστοιχα το βάρος του είναι μόλις 685 γραμμάρια και η συνολική αίσθηση που δίνει κρίνοντας από τα πρώτα δείγματα είναι μιας πολυτελούς συσκευής. Αν και η Microsoft επέλεξε να μιλήσει στο μέλλον για τις επιδόσεις του Surface Neo, δημοσιοποίησε ότι αυτό θα ενσωματώνει μια custom έκδοση ενός Intel Lakefield επεξεργαστή, με τη συνοδεία gpu 11ης γενιάς που έχει δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σύστημα.

Ανάμεσα στους υβριδικούς χαρακτήρες του Neo είναι φυσικά και αυτή που το μετατρέπει σε φορητό υπολογιστή με την προσθήκη ενός πληκτρολογίου, το οποίο μπορεί να «κάτσει» πάνω από τη μία οθόνη αφήνοντας ένα μικρό μέρος για εμφάνιση της "Wοnder Βar", κάτι σαν την Touch Bar των MacBook Pro προκειμένου να εμφανίζονται διάφορα δυναμικά στοιχεία ανάλογα με την εφαρμογή. Το πληκτρολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσω Bluetooth σε απόσταση για να έχει περισσότερη οθόνη στη διάθεσή του ο χρήστης. 

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι μια από τις δυνατότητες που παρέχουν τα Windows 10X, μια νέα έκδοση των Windows 10 η οποία προορίζεται για παρόμοιες συσκευές με διπλές οθόνες. Από τη στιγμή που το Surface Neo στηρίζεται σε x86 επεξεργαστή, μπορεί να τρέχει όλες τις εφαρμογές των Windows χωρίς κανένα περιορισμό. Σε άλλες λειτουργίες, ο χρήστης μπορεί να ανοίγει μια εφαρμογή στην αριστερή οθόνη και να δουλεύει μία άλλη στη δεξιά οθόνη αλλά και να αλληλεπιδρά μεταξύ των δύο. Στο demo που είδαμε, ένα email άνοιγε στην αριστερή πλευρά, με το Link που περιλαμβάνονταν μέσα σ' αυτό να ανοίγει αυτόματα στη δεξιά οθόνη. Ως Surface συσκευή, υποστηρίζει και το νέο Surface Slim Pen, το stylus που είδαμε και στο Surface Laptop 3, το οποίο μπορεί να κολλήσει μαγνητικά στη συσκευή και να φορτίσει αυτόματα.

image.png.ca8025ca31ccb62b068cbe32241a1c78.png

image.png.57c4716b88299a84224c417c782ceeae.png  image.png.1926c477bc7535c8360439.jpg.a266341690fd960526ae4839b0d79104.jpg  image.png.11ecd3b5e42e42a244871acc59c0a505.png  

Ο λόγος που η Microsoft επέλεξε να αποκαλύψει ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του το συγκεκριμένο Surface είναι η ανάγκη για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα εκμεταλλεύονται τη διπλή οθόνη και τις εμπειρίες που αυτή μπορεί να προσφέρει στον χρήστη. Άλλωστε σύμφωνα με τον Panos Panay, τον επικεφαλής του τμήματος συσκευών της Microsoft, «έρευνες δείχνουν ότι ένας χρήστης είναι πιο παραγωγικός όταν δουλεύει με διπλές οθόνες». Για την ώρα πάντως η Microsoft δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο σχετικό SDK για προγραμματιστές, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τον επόμενο χρόνο στη Build 2020. 

Φυσικά ούτε λόγος για την τιμή του Surface Neo, κάτι που θα ανακοινωθεί σε μελλοντικό χρόνο.

  • Like 6