Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τη Microsoft να επιτρέψει στους χρήστες των Windows να διαλέγουν μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης Web, ώστε να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβάλει ενστάσεις προς την εταιρεία γιατί διαθέτει τον Internet Explorer ως ενσωματωμένη εφαρμογή των Windows. Αυτό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί προσπάθεια εκμεταλλεύσης της κυρίαρχης θέσης του δημοφιλέστατου λειτουργικού συστήματος των Windows για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των web browser.

 

«Αν επιβεβαιωθούν τα αρχικά συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην ένσταση, θα επιβληθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στους χρήστες να διαλέγουν τον φυλλομετρητή της επιλογής τους» δήλωσε ο Jonathan Todd, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο EurActiv.com.

 

Στο αυτό το πλαίσιο, η Microsoft θα υποχρεωθεί να σχεδιάσει τα Windows με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν τη χρήση ανταγωνιστικών browser xρησιμοποιώντας για παράδειγμα μια οθόνη προεπιλογής προγράμματος περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό. Μια άλλη πιθανή λύση είναι το να προσφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες που διατηρούν αποκλειστική συνεργασία με τη Microsoft, εναλλακτικούς browsers εγκατεστημένους στους υπολογιστές ή τα κινητά που παρασκευάζουν.

 

Στο παρελθόν η επιτροπή είχε κινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για το πρόγραμμα Media Player. Στην πραγματικότητα η κίνηση αποδείχτηκε ανώφελη καθώς η εταιρεία, αναγκασμένη να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Ε.Ε., άρχισε να πουλά δύο διαφορετικές εκδόσεις των Windows: μία χωρίς τον Media Player και μία με το εν λόγω πρόγραμμα ενσωματωμένο, στην ίδια τιμή. Φυσικά, ο κόσμος προτίμησε το δεύτερο!

 

Παράλληλα, επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα επιλεγούν οι εναλλακτικοί browsers που θα προσφέρονται πλέον στους πελάτες της Microsoft. Μέχρι στιγμής κυρίαρχοι στην αγορά είναι, εκτός του Internet Explorer, o Firefox, o Safari, o Chrome και ο Opera. Αναμένονται, βέβαια, νέες επιλογές μέσα στην πενταετία.

 

Οι Βρυξέλλες θα κρίνουν την έκβαση της υπόθεσης το Μάρτιο, αφού λάβουν την επίσημη απάντηση της εταιρείας. Η Microsoft δηλώνει ότι θα εξετάσει την ένσταση και ίσως ζητήσει ακρόαση.

 

 

Source.png Πηγή: www.tvxs.gr

Source.png Πηγή: www.euractiv.com