Με αθόρυβο τρόπο, η Microsoft πρόσφατα παρέτεινε κατά πέντε έτη την υποστήριξη για τις καταναλωτικές εκδόσεις των Windows 7 και Vista, συγχρονίζοντάς την με τον χρόνο ζωής των εταιρικών εκδόσεων. Σύμφωνα με την ίδια τη Microsoft, η κίνηση αποτελεί τμήμα μίας γενικότερης ανανέωσης που εφαρμόζει η εταιρεία στην πολιτική υποστήριξης των λειτουργικών συστήματων της.

 

Μέχρι πρότινος, η Microsoft δεσμευόταν για υποστήριξη του λογισμικού της που απευθύνεται σε ιδιώτες με ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις σφαλμάτων και σταθερότητας για πέντε έτη, μία περίοδος που χαρακτηριζόταν ως «mainstream υποστήριξη». Αντίθετα, στις εκδόσεις λογισμικού που απευθύνονταν σε επιχειρήσεις, η περίοδος υποστήριξης διαρκούσε για τουλάχιστον δέκα έτη, με το πρώτο μισό να χαρακτηρίζεται ως «mainstream υποστήριξη» και το δεύτερο ως «εκτεταμένη υποστήριξη». Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού, η Microsoft παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας σε όλους, αλλά προσφέρει διορθωτικά patches μόνο σε οργανισμούς που έχουν υπογράψει μαζί της εξειδικευμένα συμβόλαια υποστήριξης.

 

Πριν την εφαρμογή της νέας πολιτικής, οι καταναλωτικές εκδόσεις των Windows Vista (συγκεκριμένα οι Basic, Home Premium, Starter και Ultimate) επρόκειτο να αποσυρθούν από τη διαδικασία υποστήριξης σε λιγότερο από δύο μήνες, δηλαδή στις 10 Απριλίου 2012. Με τη νέα πολιτική, δίνεται παράταση μέχρι τις 11 Απριλίου 2017. Αντίστοιχα, η λήξη υποστήριξης των Windows 7 που θα συνέβαινε φυσιολογικά στις 13 Ιανουαρίου 2015, θα λάβει πλέον χώρα στις 14 Ιανουαρίου 2020. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις καταναλωτικές εκδόσεις των επερχόμενων Windows 8. Αν το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας κυκλοφορήσει επίσημα το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η υποστήριξη λογικά θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2023.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft δίνει τέτοιου είδους παρατάσεις. Το ίδιο συνέβη και το 2007, οπότε και η εταιρεία παρέτεινε την περίοδο mainstream υποστήριξης για τα Windows XP Home έως το 2009 και μετακίνησε την ημερομηνία απόσυρσής τους τον Απρίλιο του 2014, συγχρονίζοντας το χρονοδιάγραμμα της καταναλωτικής αυτής έκδοσης με την επαγγελματική έκδοση Windows XP Professional.

 

 

Link.png Site: Computerworld