Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ένα από τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της κονσόλας Xbox Series X θα έβρισκε το δρόμο του και στο PC – η δυνατότητα streaming πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων από ένα ταχύτατο solid state drive NVMe απευθείας στη GPU, χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από τη CPU για την αποσυμπίεσή τους πρώτα. Το λεγόμενο DirectStorage API θα επιτρέψει στα παιχνίδια να «φορτώνουν» ακόμα πιο λεπτομερείς κόσμους, και μάλιστα ταχύτερα από ποτέ.

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το DirectStorage API είναι διαθέσιμο. «Από σήμερα, τα παιχνίδια για Windows θα προσφέρονται με DirectStorage. Αυτή η δημόσια έκδοση SDK ξεκινά μία νέα εποχή ταχύτερων χρόνων φόρτωσης και λεπτομερών κόσμων στα παιχνίδια για PC καθώς επιτρέπει στους developers να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την ταχύτητα των τελευταίας γενιάς μέσων αποθήκευσης» ισχυρίζεται η εταιρεία σε μία ανάρτηση της στο επίσημο blog της.

BnyXcM5g4Tok5sydJjZrmC_2560_80.webp

Αν και η συνιστώμενη πλατφόρμα gaming είναι τα Windows 11, η Microsoft λέει πως θα λειτουργεί και με τα Windows 10. Πριν πάντως αρχίσετε το ψάξιμο για… συμβατά παιχνίδια που να αξιοποιούν την ταχύτητα του ολοκαίνουριου NVMe PCIe 4.0 SSD σας και του συμβατού mainboard, πρέπει να σας πούμε ότι δεν είναι διαθέσιμα ακόμα. Αν και οι περισσότεροι developers έχουν στη διάθεση τους μία πρώτη έκδοση της τεχνολογίας από τον Ιούλιο, το πιθανότερο είναι να μάθουμε για τα πρώτα παιχνίδια που θα αξιοποιούν τη τεχνολογία από τις 23 Μαρτίου και από το συνέδριο GDC (Game Developers Conference). Πιο συγκεκριμένα, οι AMD και Luminous Productions αναμένεται να εξηγήσουν στο κοινό και στους δημοσιογράφους πως έφεραν το DirectStorage στο Forspoken, το οποίο αναμένεται να διατεθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Είναι κατανοητό να έχετε αμφιβολίες πάντως ότι οι developers θα αξιοποιήσουν πλήρως το πλεονέκτημα που προσφέρουν τα τελευταίας γενιάς αποθηκευτικά μέσα NVMe και τόσο γρήγορα -λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά παιχνίδια δεν έχουν μετακινηθεί ακόμα στα γρήγορα NVMe SSDs, και επειδή τα παιχνίδια που έκαναν λόγο για αυτό το πλεονέκτημα όπως το Ratchet and Clank: Rift Apart στο PS5 αποδείχτηκε ότι τελικά δεν εκμεταλλεύονταν πλήρως τις δυνατότητες τους, όμως αν θεωρητικά τα παιχνίδια στο PC αποκτήσουν ορισμένα από τα τρικ που αξιοποιούν οι κονσόλες Xbox Series X και PS5 τότε το next-gen gaming θα αποκτήσει νέα διάσταση. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα gameplay trailer του Forspoken, καθώς τρέχει στο PS5 -αλλά και σε Windows PC ή στο Xbox Series X- αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές SSD.