Σύμφωνα με αναφορές των NetMarketShare και Statcounter, το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows χάνει έδαφος όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς.

Παρόλα αυτά, στην πιο πρόσφατη έρευνα για προγραμματιστές, HackerEarth Developer Survey 2020, σχηματίζεται μία διαφορετική εικόνα για το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν περισσότερο οι προγραμματιστές. Πιο συγκεκριμένα, οι developers που συμμετείχαν (16665 συνολικά) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε επαγγελματίες (professionals) και μαθητές. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μαθητές προτιμούν τα Microsoft Windows σε ποσοστό 78% ενώ σε ποσοστό 69% χρησιμοποιούν και τη διανομή Ubuntu Linux. Κάποιοι μαθητές επίσης εργάζονται και στο Arch Linus (ποσοστό 13%). Οι επαγγελματίες developers από την άλλη βασίζονται σε ποσοστό 66% στο Ubuntu Linux ενώ σε ποσοστό 61% εργάζεται και με τα Microsoft Windows. Oi developers, τόσο εκείνοι που ασκούν ήδη το επάγγελμα όσο και εκείνοι που μαθαίνουν, εργάζονται επίσης και με το macOS σε ποσοστό 57% και 36% αντίστοιχα. Οι developers επίσης χρησιμοποιούν σε μικρότερο ποσοστό και Fedora, Deepin ή Debian αλλά ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα Solaris και FreeBSD.

248386849_developersOS_1.jpg.4481c4f61be6a084be8c0f2cf1a44827.jpg

Συνολικά λοιπόν, το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην κοινότητα των developers και ενδεχομένως αυτή η επιρροή να αυξηθεί χάρη στο Windows Subsystem για το Linux. Σε μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ubuntu, το 17% των χρηστών χρησιμοποιεί τα Windows ως κύριο λειτουργικό σύστημα.

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι μαθητευόμενοι developers προτιμούν Windows, είναι επειδή ως «beginners» αισθάνονται πιο άνετα με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Αν και υπάρχουν beginner-friendly διανομές Linux (και άλλες ειδικά για προγραμματισμό και για developers), παραδοσιακά οι περισσότεροι υπολογιστές, και κυρίως οι φορητοί, πωλούνται με Windows, και επομένως τα πρώτα βήματα των περισσότερων γίνονται στο γνωστό περιβάλλον εργασίας της Microsoft. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα λειτουργικό –ή περισσότερα- για όλους μας να επιλέξουμε, και αν κάποιος θέλει να απομακρυνθεί από τα Windows, υπάρχουν ένα σωρό επιλογές. 

  • Thanks 2