Η Microsoft δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα την ύπαρξη των Windows Lite, όμως σε αναλυτικό της άρθρο στα πλαίσια της έκθεσης Computex 2019, μας δίνει μια πολύ καλή ιδέα για το τι ετοιμάζει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Nick Parker, αντιπρόεδρο πωλήσεων για συσκευές και καταναλωτές, το όραμα της εταιρείας για το μέλλον περιλαμβάνει ένα «μοντέρνο λειτουργικό σύστημα» το οποίο θα είναι κατάλληλο για νέα είδη συσκευών, που πολλά από αυτά δεν τα έχουμε δει ακόμα στην αγορά. Αυτές οι συσκευές σύμφωνα με τη Microsoft θα χρειάζονται ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα απ' ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, με λειτουργίες όπως αθόρυβες αναβαθμίσεις στο παρασκήνιο χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να διακόψει την εργασία του όπως συμβαίνει περίπου και με το Chrome OS. Ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί μακρινό στοίχημα για τα Windows 10 παρά τις διάφορες προσπάθειες της Microsoft να εξομαλύνει την κατάσταση κάνοντας τη ζωή των χρηστών πιο εύκολη. Ακόμα το «μοντέρνο λειτουργικό σύστημα» είναι εξορισμού ασφαλές με τις εφαρμογές να εκτελούνται σε διαφορετική κατάσταση από το κυρίως λειτουργικό σύστημα, κάτι που φέρνει στο νου τις cloud εφαρμογές. Επιπλέον η Microsoft επιθυμεί το λειτουργικό αυτό να λειτουργεί με σύνδεση 5G αλλά και να υποστηρίζει μια σειρά από διαφορετικά inputs εκτός του πληκτρολογίου και του ποντικιού, όπως stylus, φωνή, αφή, ακόμα και ματιά. 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι σε ολόκληρη την παράγραφο που η Microsoft αναλύει το όραμά της για το μοντέρνο λειτουργικό σύστημα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα Windows ενώ πιστεύει ότι οι αλλαγές που αυτό θα φέρει θα αποτελέσουν το έναυσμα εξέλιξης για το οικοσύστημα των PC, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να προσφέρουν πιο ανθρωποκεντρικές εμπειρίες στο μέλλον. Με βάση το άρθρο, είναι ξεκάθαρο ότι είτε με τα Windows Lite είτε με οτιδήποτε άλλο ετοιμάζει στο μέλλον η Microsoft στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων, αυτό θα υποστηρίζει cloud εφαρμογές, 5G συνδεσιμότητα, νέα form factors, απροβλημάτιστες αναβαθμίσεις, τεχνητή νοημοσύνη και πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Για τα βραχυπρόθεσμα πάντως σχέδια της εταιρείας γύρω από τα Windows δε γνωρίζουμε πολλά, αφού και στη Build 2019 οι ειδήσεις γύρω από την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 -η οποία θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο-, ήταν ελάχιστες. Η παρουσίαση των Windows Lite, μιας πιο «ελαφριάς» έκδοσης των Windows 10 για όχι τόσο δυνατά συστήματα, έχει καθυστερήσει εξαιτίας της απόφασης υιοθέτησης του Chromium engine στον Edge browser.

TheVerge