Δεν το συζητάμε: τα Windows αποτελούν εδώ και δεκαετίες το κυρίαρχο λειτουργικό στους υπολογιστές παγκοσμίως.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως το μερίδιό τους στην αγορά μάλλον… φθίνει! Όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα βάσει των δεδομένων του Statista που οπτικοποίησε το StockApps.com. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, τα Windows έχουν χάσει μερίδιο που αντιστοιχεί σε 17%, βλέποντας το ποσοστό τους επί του συνόλου σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αγορά των λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών, να ανέρχεται πλέον σε 73,7% (από 91% που ήταν στις αρχές του 2013).

Όπως αναφέρει η ειδική του StockApps σε οικονομικής φύσης θέματα, Edith Reads, «Το προβάδισμα των Windows στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων μειώνεται λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Σήμερα, η Microsoft έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό ανταγωνισμό από κατασκευαστές εναλλακτικών λειτουργικών που έχουν αναπτύξει λογισμικό το οποίο καλύπτει ορισμένους λάτρεις των υπολογιστών, όντας ανοιχτό, ταχύτερο, ασφαλέστερο και απλούστερο στη χρήση».

image.png.7e4bccbf6bd7abe58b6d3a34df3c6099.png

Ποιος όμως έχει πάρει το ποσοστό που έχει χάσει η Microsoft αυτά τα χρόνια; Μεγάλο κερδισμένο είναι αναμφισβήτητα το macOS της Apple, το οποίο έχει δει το μερίδιό του την τελευταία δεκαετία να ανεβαίνει από το 7,9% τον Ιανουάριο του 2013 στο 15,3% τον Δεκέμβριο του 2021 (μιλάμε πρακτικά για διπλασιασμό). Σε καλά επίπεδα -τηρουμένων των αναλογιών- βρίσκεται και το Linux ενώ κερδισμένα βγήκαν ακόμα τόσο το Chrome OS, όσο και άλλα λειτουργικά.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Microsoft δυσκολεύεται να χαράξει συγκεκριμένη πορεία σε ό,τι αφορά το μέλλον των Windows και τυχόν επόμενες εκδόσεις τους, έχοντας αλλάξει τη δις στρατηγική της. Τα παραπάνω μερίδια θα αποτελούν σίγουρα θέμα συζήτησης στο Ρέντμοντ, με τους επικεφαλής της Microsoft και των Windows να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος -και γρήγορα μάλιστα.

  • Like 7
  • Thanks 1
  • Confused 2