Μία ακόμη εξέλιξη προς την οριστική κατάργηση της τεχνολογίας Flash από τους browsers, έρχεται αυτή τη φορά από τη Mozilla, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 2 Αυγούστου ξεκινά τoν σταδιακό αποκλεισμό εμφάνισης περιεχομένου Flash σε ιστοσελίδες.

Η αρχή θα γίνει με την έκδοση 48 που θα κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία και στην οποία θα είναι ενεργοποιημένο ένα plug-in που θα αποκλείει διάφορες περιπτώσεις εμφανίσεων flash περιεχομένου. Αρχικά το plug-in θα περιλαμβάνει διευθύνσεις αρχείων Flash SWF που έχουν χαρακτηρισθεί από τη Mozilla ως supercookies, cookies δηλαδή που πολύ δύσκολα μπορεί να αποφύγει ο χρήστης. Μία άλλη περίπτωση αρχείων SWF που θα περιλαμβάνεται στην αρχική λίστα αποκλεισμού αφορά τα αρχεία "fingerprint" που αφού ελέγξουν το σύστημά σας, δημιουργούν μια μοναδική ταυτότητα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για σκοπούς παρακολούθησης.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κινήσεις θα πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο χωρίς ο χρήστης να αντιλαμβάνεται κάτι, ενώ το ίδρυμα Mozilla περιμένει ότι η σταδιακή κατάργηση εμφάνισης Flash περιεχομένου θα φέρει μείωση στα κρασαρίσματα και τα κολλήματα του Firefox κατά 10%.

 


Plugin-crash-rate-in-Firefox-600x378.jpg

 


To 2017, πιθανόν με την έκδοση 53 που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο, θα οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργηση εμφάνισης Flash περιεχομένου από τις ιστοσελίδες, είτε αυτό αφορά flash παιχνίδια είτε διαφημίσεις. Όμως αν ο χρήστης επιθυμεί να δει κάποιο από αυτό το περιεχόμενο, κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό φτάνει να κάνει κλικ στη θέση που θα εμφανίζεται.

 

Link.png Site: Mozilla
Link.png Site: arstechnica