Στις 9 Νοεμβρίου του 2004, το ίδρυμα Mozilla κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τη πρώτη επίσημη έκδοση του Firefox, αποτελώντας μέχρι σήμερα την κύρια εναλλακτική πρόταση στον Internet Explorer της Microsoft που εξακολουθεί να παραμένει στη κορυφή. Μέχρι σήμερα ο Firefox κατέχει το ένα τέταρτο της αγοράς των browser με 330 εκατομμύρια χρήστες, κάτι που έδειχνε αδύνατο 5 χρόνια πριν.

 

Από την αρχή της κυκλοφορίας του εντάχθηκε στη κατηγορία του ανοιχτού λογισμικού ενώ δημιούργησε νέα δεδομένα με σημαντικότερο ίσως την συμβατότητα του με τα Web πρότυπα, με τα οποία ο IE εξακολουθεί να μην έχει καλές σχέσεις. Στα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι η υποστήριξη χιλιάδων plugins που επεκτείνουν τις δυνατότητες του και έχουν δημιουργηθεί από μια αρκετά ενεργή κοινότητα.

 

Το μέλλον του Firefox φαντάζει δύσκολο εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού από Apple και Google που κυκλοφορούν τις δικές τους προτάσεις με τον Safari και Chrome browser αντίστοιχα οι οποίοι διακρίνονται για το πιο γρήγορα φόρτωμα ιστοσελίδων. Παράλληλα πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο Firefox δεν είναι πλέον ο πιο ασφαλής browser ενάντια σε κακόβουλες επιθέσεις.

 

Η Mozilla γιορτάζει τα 5α γενέθλια του Firefox πραγματοποιώντας εορτασμούς σε διάφορες πόλεις ενώ προσκαλεί όλους τους χρήστες να αφήσουν το ευχετήριο μήνυμα τους είτε στο επίσημο λογαριασμό @firefox στο Twitter είτε στο Facebook.

 

Video Video: Εορταστικό βίντεο (με ελληνικούς υπότιλους)