Ο Firefox browser θα υποστηρίζει σύντομα το format εικόνων WebP το οποίο δημιούργησε η Google πριν 8 χρόνια για ακόμα ταχύτερο web και μικρότερη κατανάλωση δεδομένων.

Το WebP της Google υποστηρίζεται εδώ και πολύ καιρό από τον Chrome browser στο desktop και τα android smartphones , φέροντας τα δύο κορυφαία πλεονεκτήματα των αρχείων jpg και png, δηλαδή μικρό μέγεθος αρχείου και διαφάνεια στο background. Αρχικά το ίδρυμα Mozilla που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Firefox, είχε απορρίψει την υποστήριξη του WebP ως μια λύση που δεν προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις έναντι των jpg και png εικόνων που αποτελούν το standard στην αγορά εδώ και χρόνια.

Όμως οι βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η Google τα τελευταία χρόνια, έφεραν την πολυπόθητη υποστήριξη όχι μόνο από το Firefox αλλά και από τη Microsoft και τον Edge browser όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Δικαιολογώντας την αλλαγή στάσης, η Mozilla αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρήσει μια σειρά από εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ταχεία υιοθέτηση του WebP,  συμπεριλαμβανομένου και της υποστήριξης από τον Edge. 

Το ίδρυμα Mozilla αποτελεί παράλληλα και έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές ενός άλλου format εικόνας, του AVIF το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη και το οποίο στηρίζεται σε ένα επίσης νέο format βίντεο με την ονομασία AV1. Πίσω από το AV1 βρίσκονται μεγάλα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας όπως η Google, η Apple, η Microsoft, η Cisco, Facebook, Netflix και Amazon. Το WebP της Google στηρίζεται στην τεχνολογία συμπίεσης βίντεο VP8.

Σε ότι αφορά το Firefox, η υποστήριξη WebP εικόνων θα έρθει το πρώτο μισό του 2019 στις εκδόσεις που βασίζονται στην μηχανή Geckο, στην έκδοση για PC/Mac και στην έκδοση του Firefox για Android smartphones αλλά όχι στο iPhone και το iPad. Παλαιότερα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Apple πειραματίστηκε με την ενσωμάτωση υποστήριξη αρχείων WebP σε δοκιμαστικές εκδόσεις του Safari browser, αφαιρώντας την όμως λίγο μετά. Η μη υποστήριξη του format από τους browsers της Apple δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους δημιουργούς ιστοσελίδων οι οποίοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η ιστοσελίδα τους λειτουργεί κανονικά στις συσκευές της Apple.

CNet 

  • Like 1