Στις 14 Νοεμβρίου, ο δημοφιλής browser Firefox, πρόκειται να κυκλοφορήσει μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις στην ιστορία του με την κωδική ονομασία Quantum, φέρνοντας αξιοσημείωτες αλλαγές ειδικά στον τομέα της ταχύτητας.

Ανακοινώνοντας σήμερα την πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Firefox 57, το ίδρυμα Mozilla θέλει να δώσει μια πρώτη ολοκληρωμένη γεύση από το νέο browser, χωρίς να κρύβει ότι στόχο έχει να αναμετρηθεί στα ίσα με τον Chrome, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά στο browsing. Μία από αυτές είναι η ολοκαίνουρια CSS engine η οποία έχει αναπτυχθεί με την γλώσσα προγραμματισμού Rust της Mozilla, και σε αντίθεση με άλλους browsers μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με πολλαπλούς πυρήνες.

 

Άλλη αλλαγή είναι η προτεραιότητα που δίνεται πλέον ο Firefox σε καρτέλες (tabs) οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τον χρήστη, με το rendering και το κατέβασμα των πληροφοριών που διαθέτουν, να προηγείται ανάμεσα σε άλλες εργασίες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα μάλιστα με τη Mozilla, ο Firefox 57 θα έχει κατά 30% καλύτερη απόδοση στη διαχείριση μνήμης έναντι του Chrome, εκτός από τη διαφορά στην ταχύτητα.

 

Σε ότι αφορά την ταχύτητα, όπως αναφέρει η Mozilla, ο νέος Firefox θα είναι 2 φορές ταχύτερος από την έκδοση 52 με βάση το μετροπρόγραμμα Speedometer 2.0. Με βάση τις αλλαγές στη μηχανή CSS και στη διόρθωση 450 bugs που επηρέαζαν την ταχύτητα στη φόρτωση των ιστοσελίδων, ο Firefox Quantum εμφανίζεται να είναι αρκετά πιο γρήγορος και από τον Chrome. Για να αποδείξει το αληθές των ισχυρισμών της, η Mozilla δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο στο οποίο συγκρίνει το χρόνο φόρτωσης 10 δημοφιλών ιστοσελίδων και στο οποίο βλέπουμε σημαντικές διαφορές.

 


 


Οι αλλαγές όμως δεν περιορίζονται μόνο στις τεχνικές δυνατότητες του browser αλλά και στην εμφάνιση του, με την ενσωμάτωση του Photon Project, του νέου γραφικού περιβάλλοντος που θα είναι η προκαθορισμένη πρόταση της Mozilla πλέον. Βελτιστοποιημένο για οθόνες με υψηλές αναλύσεις, το νέο περιβάλλον δείχνει πιο μοντέρνο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες του χρήστη, είτε αυτός χρησιμοποιεί το ποντίκι είτε κάποια οθόνη αφής.

 

Η beta έκδοση του Firefox Quanton είναι διαθέσιμη από εδώ (Windows) ενώ είναι παράλληλα διαθέσιμη και για τις γνωστές mobile πλατφόρμες όπως αυτή του Android και του iOS.