Κάνοντας την αλλαγή του Firefox ως τον προεπιλεγμένο browser πιο εύκολη

Η Mozilla κατάφερε και έκανε την αλλαγή του προεπιλεγμένου browser στα Windows αισθητά πιο εύκολη, παρά το γεγονός ότι η Microsoft έχει κάνει τη σχετική λειτουργία πιο δύσκολη για άλλους browsers εκτός του δικού της. Για την ώρα, η αλλαγή με μόλις ένα κλικ είναι διαθέσιμη μόνο για τον Edge και απ' ότι φαίνεται, η Mozilla κουράστηκε από το φαινόμενο αυτό και την επιλεκτική αντιμετώπιση μια τόσο σημαντική λειτουργία.

Με την έκδοση 91 του Firefox που διατέθηκε 10 Αυγούστου, η Mozilla έκανε reverse engineer τον τρόπο με τον οποίο η Microsoft θέτει προεπιλεγμένο browser τον Edge στα Windows 10, επιτρέποντας στον Firefox η αλλαγή να γίνεται εξίσου εύκολα. Πριν από αυτή την αλλαγή, οι χρήστες του Firefox έπρεπε να θέσουν από τις Ρυθμίσεις των Windows 10 τον Firefox ως προεπιλεγμένο browser για να εφαρμοστεί η επιλογή τους.

Τώρα όμως η αλλαγή γίνεται αυτόματα μέσα από τον browser με άμεση εφαρμογή από τις Ρυθμίσεις του λειτουργικού χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια από τον χρήστη. Αυτό παρακάμπτει την προστασία των Windows 10, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία δεν υποστηρίζεται στα Windows.

firefoxdefaults.gif

Αυτό ίσως είναι ένα σημάδι αγανάκτησης από την Mozilla, η οποία φαίνεται κουρασμένη από την περίπλοκη διαδικασία αλλαγής του προεπιλεγμένου browser, κάτι που μάλιστα θα γίνει ακόμα δυσκολότερη στα Windows 11. Όπως ανέφερε ένας αντιπρόσωπος της Mozilla στο The Verge "το κοινό θα έπρεπε να έχει την επιλογή να θέτει τον browser της επιλογής του ως προεπιλεγμένο. Όλα τα λειτουργικά συστήματα θα έπρεπε να προσφέρουν επίσημη υποστήριξη για αλλαγή ώστε οι χρήστες να θέτουν εύκολα ως προκαθορισμένες τις εφαρμογές που θέλουν. Αφού αυτό δεν έγινε στα Windows 10 και 11, ο Firefox βασίζεται σε άλλες μεθόδους των Windows για να δίνει στο κοινό της την ίδια εμπειρία που τα Windows προσφέρουν με τον Edge.".

Η Mozilla προσπαθεί να πείσει την Microsoft να αλλάξει στο πως διαχειρίζεται το παρόν θέμα ήδη από το 2015 χωρίς κάποια αλλαγή. Αντιθέτως τώρα η διαδικασία θα γίνει πιο δύσκολη, με την εταιρεία να προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες μετά την κυκλοφορία των δοκιμαστικών εκδόσεων των Windows 11.

Μέχρι τώρα, κανένας άλλος browser δεν ακολούθησε τα βήματα της Mozilla ενώ δεν γνωρίζουμε την απάντηση της Microsoft όσον αφορά τη συγκεκριμένη αλλαγή. Παρόλο που η Microsoft έχει λόγους ασφαλείας να μην επιτρέπει άλλες εφαρμογές να γίνονται εύκολα προεπιλεγμένες, το να επιτρέπει μια τόσο εύκολη αλλαγή στον Edge δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη δική της λύση έναντι του ανταγωνισμού.

  • Like 11
  • Thanks 6