Ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό ασφάλειας θα διαθέτει σύντομα ο Firefox, όπως ανακοίνωσε χθες η Mozilla.

Στην ουσία ο δημοφιλής browser θα ενσωματώσει ένα νέο εργαλείο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του χρήστη, το οποίο θα χρησιμοποιεί τη βάση της ιστοσελίδας "Have I Been Pwned" (HIBP), και η οποία ενημερώνει το χρήστη για το αν κάποιος λογαριασμός του περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς που τα στοιχεία του έχουν διαρρεύσει μετά από επιθέσεις hacking, όπως αυτή της Yahoo.

Η Mozilla πρωτοανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενσωματώσει το συγκεκριμένο εργαλείο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο όμως με μια απλή λειτουργία, αυτή της ενημέρωσης μόλις ο λογαριασμός του χρήστη είχε υποκλαπεί και αυτός επισκέπτονταν μια ιστοσελίδα η οποία είχε πέσει θύμα κακόβουλης πρόσβασης. Πλέον όμως η Mozilla ενσωματώνει την πλήρη λειτουργικότητα της υπηρεσίας HIBP μέσω μιας δεύτερης ιστοσελίδας με την ονομασία Firefox Monitor.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών θα επιτρέψει στους χρήστες να δηλώνουν μια email διεύθυνση και να ενημερώνονται άμεσα για το αν κάποιος λογαριασμός που σχετίζεται με αυτή, έχει πέσει θύμα hacking. Αν ναι, το Firefox Monitor θα τους ενημερώσει ακριβώς για το ποια δεδομένα τους έχουν υποκλαπεί, προτείνοντάς τους τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ασφαλίσουν το λογαριασμό τους. Παράλληλα στα σχέδια της Mozilla περιλαμβάνεται και η δημιουργία υπηρεσίας ειδοποίησης των χρηστών σε νέες περιπτώσεις hacking ιστοσελίδων στις οποίες είναι μέλη.

firefox-hibp2-796x419.png.22a5d6671b973f85735d489dabd9465e.png

Για την ώρα όλα τα παραπάνω σχέδια βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών, με τη Mozilla να εργάζεται με το HIBP και το Cloudflare για τη δημιουργία μεθόδου ανώνυμου διαμοιρασμού δεδομένων προκειμένου να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και των δεδομένων τους. Την επόμενη εβδομάδα το Firefox Monitor θα διατεθεί αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε 250.000 χρήστες και αν όλα πάνε καλά, θα διατεθεί σε όλους τους χρήστες μέσω μιας μελλοντικής έκδοσης του Firefox.

TNW

  • Like 2
  • Thanks 1