Με νέο του "χτύπημα" ο Matthew Garrett, developer της διανομής linux Fedora Red Hat, έγραψε στο blog του πως όσοι χρήστες θέλουν να τρέξουν την Fedora σε Windows 8 certified PC πολύ πιθανόν να πρέπει να πληρώσουν 99$ στην Microsoft ώστε να ξεπεράσουν το UEFI κλείδωμα των νέων Windows.

 

Σύμφωνα με τον Garrett αυτός είναι ο καλύτερος συμβιβασμός ώστε οι χρήστες Fedora να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και παράλληλα η Red Hat να μην πάρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες διανομές linux.

 

Το UEFI που όπως αναφέρει η Microsoft είναι μια ασφαλέστερη εκδοχή του Bios, απαιτεί από το λειτουργικό να δημιουργήσει ένα ψηφιακό κλειδί πριν επιτραπεί η φόρτωση του και μπλοκάρει όποιον driver ή πρόγραμμα δεν το έχει.

 

Η Microsoft πιέζει τους κατασκευαστές υλικού να ενεργοποιήσουν το secure boot σε όσα μηχανήματα θα είναι Windows 8 certified με προφορτωμένο το σχετικό κλειδί.

 

Η Red Hat είχε περιορισμένες επιλογές κατά τον Garrett, να δημιουργήσει ένα δικό της κλειδί που θα το διέθετε στους κατασκευαστές, μια λύση που θεωρήθηκε πως δεν θα ήταν αποτελεσματική καθώς δεν θα το χρησιμοποιούσαν όλοι οι hardware vendors ενώ θα τις έδινε πλεονέκτημα έναντι άλλων διανομών, κάτι που δεν το θέλουν στην RH.

 

Άλλη επιλογή ήταν η δημιουργία ενός κοινού κλειδιού για όλες τις διανομές linux, κάτι δύσκολο μιας και έπρεπε να βρεθεί ένας ανεξάρτητος και ασφαλής οργανισμός για την δημιουργία και συντήρηση του σχετικού κλειδιού.

 

Η λύση που επιλέχθηκε και χαρακτηρίζεται η λιγότερο κακή, είναι η κατασκευή ενός απλού bootloader που θα χρησιμοποιεί το κλειδί της Microsoft, με εφάπαξ κόστος 99$ που θα καταβάλονται στην Verisign.

 

Η απόφαση της Red Hat έχει συναντήσει την σφοδρή αντίδραση της κοινότητας του Linux που φτάνει σε σημείο να την κατηγορήσει πως ξεπουλήθηκε στην Microsoft που έχει σκοπό να υποχρεώσει όλες τις διανομές να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο για να μπορούν να τρέχουν οι εκδόσεις τους.

 

Source.png Πηγή: techandtech.gr