Οι κυβερνήσεις της νοτίου Αμερικής πιέζουν στην χρήση ελεύθερου λογισμικού αντί του ιδιόκτητου λογισμικού, αναζητώντας την τεχνολογική ανεξαρτησία, ασφάλεια και την τοπική ανάπτυξη.

Το ελεύθερο λογισμικό κατακτά την Λατινική Αμερική. Οι αλλεπάλληλες νίκες των αριστερών κομμάτων, μεταφράζεται, στο τεχνολογικό πλάνο, από την αντικατάσταση του ιδιόκτητου λογισμικού από άλλων ανοιχτού κώδικα. Αντιθέτως με την Ευρώπη, οι κυβερνήτες της Λατινικής Αμερικής είναι πεπεισμένοι πως ο μόνος τρόπος ώστε να ωθήσει την κοινωνία της πληροφορίας σαν μοχλό για την ανάπτυξη είναι η χρήση Linux.

Από την Βραζιλία του Λούλα μέχρι την Βενεζουέλα του Τσάβες, η μετάβαση από Windows σε Linux έχει ξεκινήσει στην διοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις ή σχολεία. Η εξοικονόμηση χρημάτων που υποθέτει η μη αγορά αδειών για τη χρήση ιδιόκτητου λογισμικού δεν είναι το μοναδικό κίνητρο της αλλαγής αυτής. Οι λόγοι που παρουσιάζουν οι διάφορες κυβερνήσεις είναι η τεχνολογική ανεξαρτησία έναντι στις πολυεθνικές, η ασφάλεια που προσφέρει το ανοιχτό λογισμικό επιτρέποντας να δεις τον πηγαίο κώδικα, και τα συμφέροντα από την ανάπτυξη μιας τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής.

 

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για το ανοιχτό λογισμικό που έγινε στην Μάλαγα την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι τεχνολογιών των διαφόρων κυβερνήσεων την Λατινικής Αμερικής μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και εξήγησαν την λειτουργία αυτού του κινήματος, που με αυτούς τους ρυθμούς και τους ευδιάκριτους στόχους, μοιάζει με δύσκολο να σταματήσει.

 

Βενεζουέλα :

 

Η κυβέρνηση η πιο επιθετική ενάντια του ιδιόκτητου λογισμικού είναι ίσως αυτή του Hugo Chàvez. Από την υιοθέτηση του νομικού διατάγματος 3 390 του Δεκεμβρίου 2004, κάθε υλικό πληροφορικής που αγοράζεται από την διοίκηση ή της δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να έχει ανοιχτό λογισμικό.

 

Carlos Figueira, υπεύθυνος του CNTI του Υπουργείου της δημοφιλούς εξουσίας για τις Τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, παρουσιάζει την κυριαρχία και την τεχνολογική ανεξαρτησία ως τους λόγους που πρέπει να γίνει η μετάβαση σε Linux. Την ίδια στιγμή, προσθέτει ότι «το ελεύθερο λογισμικό προτρέπει σε ένα οικονομικό πρότυπο που βασίζεται στις υπηρεσίες, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη των τοπικών βιομηχανιών εις βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων»

 

Ισημερινός :

 

Αυτή η χώρα, όπου ο πρόεδρος Rafael Correa είναι λίγο διάστημα μέλος της κυβέρνησης, ακολούθησε ένα μέρος από τα βήματα της γείτονος Βενεζουέλας. Έτσι η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος 1,1014 υποχρεώνει το δημόσιο να κάνει χρήση ανοιχτού λογισμικού.

 

Παραγουάη :

 

Η κυβέρνηση του πρώην επισκόπου Fernado Lugo (ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία των περασμένο Αύγουστο) δεν μπορεί να της επιτραπεί η πολυτέλεια να πληρώσει το κόστος των ιδιόκτητων προγραμμάτων. Ο Nicolas Caballero, διευθυντής των πολιτικών TIC

της νέας κυβέρνησης, εξηγεί: « Μία άδεια ΧΡ κοστίζει 95€, η ίδια τιμη με ένα τόνο σόγια. Πόσος κόσμος μπορεί να τραφεί με ένα τόνο σόγια; Και απο τα χρήματα αυτα ποιός επωφελείται; Μια επιχείρηση που ούτε ξέρουμε που. Αυτό παύει να είναι ενα πρόβλημα τεχνολογικό, για να μετατραπεί σε ενα πρόβλημα ηθικό».

 

Βραζιλία :

 

Η χώρα των καριόκα διαθέτει μια απο τις σημαντικότερες κοινότητες χάκερ και προγραμματιστών του ανοιχτού λογισμικού παγκοσμίως. Γι' αυτό, όταν ο Λούλα ανέβηκε στην εξουσία, το GNU/Linux χρησιμοποιόταν ήδη στην δημ. διοίκηση. Από τότε η αλλαγή απέκτησε στρατηγική. Στην Βραζιλία, όπως εξηγεί ο Corinto Meffe, διευθύνων σύμβουλος των Τεχνολογικών καινοτομιών της Βραζιλιάνικης κυβέρνησης, «η ουσία, δεν είναι το δωρεάν αλλά η ανεξαρτησία ». Η Βραζιλία που επενδύει στο ανοιχτό λογισμικό περισσότερο από 10 χρόνια, βλέπει σε αυτό έναν τρόπο να μειώσει την εξάρτηση απέναντι στις τεχνολογίες των άλλων χωρών.

 

Ουρουγουάη :

 

Στην Ουρουγουάη, η τεχνολογική ουδετερότητα μετράει τις τελευταίες της ημέρες. Η ιδεα που ξεκίνησε από την βιομηχανία λογισμικού κατά την οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ουδέτερες στην επιλογή του ενός συστήματος ή του άλλου απορρίφτηκε από το κόμμα των Σοσιαλιστών. Ο σύμβουλός του Fernando da Rosa, ανακοινώνει ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί πως τα συστήματα θα είναι βασισμένα σε ανοιχτά στάνταρντ. « Θέλουμε να γίνει μια σίγουρη μετάβαση, ακόμα και αν καθυστερήσει. »

 

 

Κουβα :

 

Η κυβέρνηση υφίσταται έναν « αποκλεισμό απο την πληροφορική », όπως εξηγεί η Miriam Valdés, διευθύντρια ανάλυσης του Γραφείου για την πληροφορική. Η Κούβα δεν μπορεί να αγοράσει άδειες λογισμικού. Επίσης δεν μπορούν να κατεβάσουν ελεύθερο λογισμικό που φιλοξενείται σε αμερικανικούς ιστοτόπους. « Αυτός είναι ο ο λόγος που η μετάβαση είναι θέμα στρατηγικής » είπε. Σε μια χώρα όπου τα μαθήματα πληροφορικής δίνονται από το δημοτικό. 96% των συστημάτων στο δημόσιο χρησιμοποιούν ήδη ανοιχτό λογισμικό.

 

 

Επαγρύπνηση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες

 

Ανάλυση από την Caroline Grau, γενική διευθύντρια CENATIC

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν έρθει στο φως πληθώρα τεχνολογιών ώστε να ενθαρρύνουν αυτό που λένε «επιχείρηση της πληροφορίας». Το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από της τεχνολογίες που δείχνουν να έχουν την επιρροή ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του, ειδικά στην δημόσια διοίκηση.

 

Οι δημόσιες διοικήσεις οφείλουν να είναι προσεκτικές στις αλλαγές και καινοτομίες στον χώρο του λογισμικού, και οφείλουν να ενθαρρύνουν την ένταξη τους στην δομή της διαχείρισης ώστε να βελτιστοποιηθεί η υπηρεσία που προσφέρουν στους πολίτες και τέλος να προστατέψει τα δικαιώματά τους και ελευθερίες τους.

 

Με αυτή την έννοια, το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό επιτρέπει στις δημόσιες διοικήσεις να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την ευθύνη που έχουν προς τους πολίτες. Είναι αυτός ο τύπος λογισμικού που προσαρμόζεται καλύτερα στις τεχνολογικές τους ανάγκες, όπως δείχνουν πληθώρα αναφορών, όπως το σχέδιο «Europe 2002» ή όπως η αναφορά «Ανοιχτό λογισμικό για την ανάπτυξη της Ισπανικής Δημόσιας Διοίκησης », δημοσιευμένο από το CENATIC.

 

Η σημαντική οικονομία του κόστους, όταν δεν χρειάζεται να πληρωθεί η κάθε αντιγραφή ενός προγράμματος, είναι ένα από πιο σημαντικά κίνητρα για να γίνεται η χρήση τέτοιου τύπου λογισμικού. Σε αυτό προστίθενται κι' άλλοι παράγοντες, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων και η δυνατότητα να προσαρμοστούν, να τροποποιηθούν και να εξαλειφθούν προοδευτικά τα ελαττώματά τους, χωρίς να εξαρτώνται γι αυτό από την υποστήριξη αποκλειστικά μιας μόνο εταιρείας (κάτι που επιτρέπει την τεχνολογική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο), και είναι ισχυροί παράγοντες ώστε να προτιμηθεί η χρησιμοποίησή τους στην δημόσια διοίκηση.

 

Ένα άλλο σημαντικό κίνητρο για την χρησιμοποίηση του ανοιχτού λογισμικού είναι το υψηλό επίπεδο ασφαλείας που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα γενικά σε σχέση με των εναλλακτικών ιδιόκτητων προγραμμάτων, επωφελούμενα την δυνατότητα έλεγχου του κώδικα. Το κριτήριο της ασφάλειας είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, καθοριστικό στην απόφαση για την χρήση ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού στις πλατφόρμες που διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

 

Source.png Πηγή: Linux conquista América Latina

Miguel Angel Criado - 27 octobre 2008 – Publico.es

Link.png Site: Framablog.org