Έχοντας κάνει το ντεμπούτο τους το 1985, οι i386 επεξεργαστές χρησιμοποιήθηκαν από εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως, αλλά προσφάτως οι προγραμματιστές του Linux Kernel αποφάσισαν να σταματήσουν την υποστήριξή των επεξεργαστών αυτών από το Linux.

Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα για τους ίδιους τους προγραμματιστές, είναι γεγονός ότι νεότερες εκδόσεις δεν θα είναι συμβατές πλέον με αρκετά παλιό hardware. Συγκεκριμένα ο Ingo Molnar δήλωσε: «Τα αρκετά παλιά 386 DX33 συστήματα του 1991, δεν θα μπορούν πλέον να εκκινούν με πιο νέες εκδόσεις των Linux kernels». Σε γενικές γραμμές το Linux και ιδιαίτερα διανομές όπως, Puppy Linux και Damn Small Linux, αποτελούσαν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε παλαιότερα συστήματα. Πλέον όμως οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές της Intel δεν θα είναι συμβατοί με την νέα έκδοση, το Linux 3.8, όταν κυκλοφορήσει.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η παραγωγή των i386 ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ ακόμη και σήμερα εξοπλίζουν πολλά συστήματα αλλά και τηλέφωνα, όπως τα BlackBerry 950 και Nokia 9000 Communicator. Την Δευτέρα έγινε η διάθεση του Linux 3.7 κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η υποστήριξη ARM αλλά και ARM 64-bit επεξεργαστών.

 

Link.png Site: Pcworld