Σημαντικό κενό ασφαλείας με την ονομασία Shellshock, το οποίο επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα και θεωρείται χειρότερο και από το περιβόητο "Heartbleed bug" των περασμένων μηνών.

Το Shellshock επηρεάζει συστήματα με Linux, καθώς και το λειτουργικό σύστημα OS X των υπολογιστών της Apple. Το πρόβλημα θεωρείται τόσο σοβαρό, ώστε να καθιστά τα συστήματα πλήρως ανοιχτά σε επίδοξους χάκερς που μπορούν να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σ' αυτά.

 

Περίπου 500,000 συστήματα επηρεάστηκαν από το περιβόητο Heartbleed bug, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν λίγους μήνες. Για το νέο κενό ασφαλείας Shellshock, υπολογίζεται ότι επηρεάζονται άμεσα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια συστήματα.

 

Πιο συγκεκριμένα, το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στο Bash, το οποίο αποτελεί κομμάτι του λειτουργικού Linux και του Mac OS και το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια web servers στον κόσμο μέσω του λογισμικού της Apache. Αυτό που καθιστά το κενό ασφαλείας ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ο βαθμός της σοβαρότητάς του σε συνδυασμό με τον πολύ απλό τρόπο εκμετάλλευσης του.

 

Οι ειδικοί συστήνουν άμεση ενημέρωση όλων των ευάλωτων συστημάτων.

 

Link.png Site: BBC