Από σήμερα η Apple κυκλοφορεί τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος Mac OS X που τρέχει στους υπολογιστές Macintosh της εταιρείας. Το Snow Leopard υποστηρίζει μόνο συστήματα με Intel επεξεργαστές και δεν υποστηρίζει πλέον υπολογιστές της Apple που στηρίζονταν σε PowerPC επεξεργαστές.

 

Οι αλλαγές είναι λίγες αλλά σημαντικές. Επιγραμματικά

 

  • Το Snow Leopard καταλαμβάνει έως και 7GB λιγότερο αποθηκευτικό χώρο στο σκληρό σας δίσκο.
  • Η πολυπόθητη υποστήριξη του Microsoft Exchange είναι εδώ και ενσωματώνεται στο Mail, Address Book και iCal.
  • Όλες οι εφαρμογές συστήματος είναι πλέον ανεπτυγμένες στα 64bit όπως ο Safari, ο νέος Finder, το QuickTime X. Η ταχύτητα σε μερικές περιπτώσεις είναι σημαντικά αυξημένη από τις αντίστοιχες 32bit εφαρμογές.
  • Το Grand Central Dispatch απευθύνεται σε developers που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις εφαρμογές τους έτσι ώστε να κάνουν καλύτερη χρήση των πολυπύρηνων επεξεργαστών και της διαθέσιμης επεξεργαστικής ισχύος.
  • QuickTime X: Πλήρως ανανεωμένη έκδοση για τον Media Player της Apple που κάνει πλέον πλήρη χρήση της κάρτας γραφικών για καλύτερη αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Παράλληλα εμπλουτίζει τις δυνατότητες του με τη καταγραφή των κινήσεων που κάνετε στο desktop καθώς και το ανέβασμα του παραγόμενου βίντεο στο YouTube.
  • Υποστήριξη της ανοιχτής τεχνολογίας OpenCL που κάνει πλήρη χρήση της GPU σε εφαρμογές που θα αναπτυχθούν με βάση αυτό χωρίς να είναι παιχνίδια ή 3D εφαρμογές.
  • Το Expose προστίθεται και στο Dock. Με παρατεταμένο πάτημα ενός εικονιδίου που βρίσκεται στο Dock, εμφανίζονται τα ανοιχτά παράθυρα που αντιστοιχούν στην εφαρμογή και έτσι η επιλογή αυτού που σας ενδιαφέρει είναι ένα κλικ μακρυά. Πχ πατώντας το εικονίδιο του Safari, εμφανίζονται σε μεμονωμένα παράθυρα οι ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί εκείνη τη στιγμή.

Η τιμή αναβάθμισης του Snow Leopard είναι περίπου €30 και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν υπολογιστή Apple με Intel επεξεργαστή. Όσοι αγόρασαν κάποιο Macintosh μετά την 8η Ιουνίου 2009, μπορούν να προμηθευθούν δωρεάν την αναβάθμιση συμπληρώνοντας μια ειδική φόρμα και πληρώνοντας τα ταχυδρομικά έξοδα, περίπου 10 δολάρια.

 

Η πλήρης έκδοση κοστίζει 177€ αν και όπως έχει γίνει γνωστό ανεπίσημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DVD της αναβάθμισης και να το εγκαταστήσετε στο σύστημα σας είτε έχετε εγκατεστημένο κάποιο παλιό λειτουργικό (Tiger, Leopard) είτε όχι.

 

Link.png Site: Apple Snow Leopard