Η Apple συνεχίζοντας την προσπάθειά της για τον εμπλουτισμό του λειτουργικού της συστήματος OS X για Mac με στοιχεία της πλατφόρμας του iOS, ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του OS X 10.8 Mountain Lion τον Ιούλιο. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η επιλογή της Apple για την προώθησή του, καθώς όπως αναφέρει είναι “εμπνευσμένο από το iPad, αλλά τροποποιημένο για Mac”. Επισημοποιήθηκε επίσης και η τιμή της νέας έκδοσης η οποία φτάνει τα $19.99 δολάρια και θα είναι διαθέσιμη για αναβάθμιση μέσω του App Store, ενώ δε θα ενσωματωθεί στα νέα μοντέλα που ανακοινώθηκαν.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που δεν έγιναν γνωστά στην παρουσίαση του Mountain Lion τους προηγούμενους μήνες είναι η ενσωμάτωση φωνητικού βοηθού με δυνατότητες υπαγόρευσης, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και στο Microsoft Word, και άμεση σύνδεση με το Twitter ή το flickr σε όλες τις εφαρμογές με το κουμπί sharing που παρουσιάζεται παρακάτω. Μέσω της νέας λειτουργίας Power Nap η οποία παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά σήμερα, όλες οι λειτουργίες του iCloud και οι διαδικασίες backup συγχρονίζονται με τους φορητούς υπολογιστές της Apple ακόμη και όταν αυτή "κοιμούνται". Το Power Nap υποστηρίζεται από τη 2η γενιά MacBook Air και τα μεταγενέστερα μοντέλα.

 

Ανακοινώθηκαν επίσης ορισμένες νέες λειτουργίες της επερχόμενης έκδοσης του Safari browser με συγχρονισμό των αγαπημένων, του ιστορικού αλλά και των ανοιχτών συσκευών μεταξύ των iOS συσκευών. Επιπρόσθετα η Apple αναφέρει ότι έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα, υποστηρίζοντας ότι έχει ενσωματώσει στο Safari τη γρηγορότερη μηχανή Javascript.

 

 

 

Ιδιαίτερη έμφαση στο Mountain Lion έχει δοθεί στις υπηρεσίες του iCloud έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος και ευκολότερος συγχρονισμός των δεδομένων του χρήστη μεταξύ όλων των συσκευών του. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογαριασμό, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να συγχρονίσει τα email, τις επαφές, τα έγγραφα αλλά και το ημερολόγιό του μεταξύ όλων των συσκευών που διαθέτει όπως για παράδειγμα το iPhone, το iPad, το iPod touch αλλά και ο Mac υπολογιστής του.

 

Το Κέντρο Ειδοποιήσεων είναι μία από τις μεγαλύτερες προσθήκες του Mountain Lion, η οποία δεν είναι τελείως άγνωστη στους χρήστες iPhone και iPad, καθώς τη γνωρίζουν από το iOS 5. Με την ενσωμάτωσή της και στους Mac υπολογιστές οι ειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμοργές συγκεντρώνονται σε ένα μόνο παράθυρο, το οποίο εμφανίζεται και αποκρύπτεται στο δεξί μέρος της οθόνης. Παραδείγματα ειδοποιήσεων μπορεί να είναι νέα email, ειδοποιήσεις ημερολογίου, αιτήματα φιλίας, άμεσα μηνύματα κά. Οι ειδοποιήσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην ενοχλούν το χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να τις διαβάσουν όταν αυτές καταφθάνουν ή να τις κλείσουν προσωρινά και να τις ξαναβρούν όταν ανοίξουν το παράθυρο του κέντρου ειδοποιήσεων. Υποστηρίζονται ακόμη ειδοποιήσεις και από το Internet όπως για παράδειγμα από το Twitter.

 

Η εφαρμογή iChat αναβαθμίζεται αλλά αλλάζει και ονομασία, καθώς στο Mountain Lion ονομάζεται πλέον Messages. Πλέον οι χρήστες συσκευών της Apple μπορούν να ανταλλάσσουν δωρεάν μηνύματα κειμένου, επισυνάπτοντας ακόμη και φωτογραφίες, video ή έγγραφα. Χαρακτηριστική δυνατότητα είναι ο άμεσος συγχρονισμός των συνομιλιών μεταξύ των συσκευών, καθώς όπως αναφέρει και η Apple μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια συνομιλία στον Mac υπολογιστή του και να τη συνεχίσει μέσα από το iPhone ή άλλη συμβατή συσκευή. Επίσης η εταιρεία διαβεβαιώνει την ασφάλεια των μηνυμάτων με μηχανισμό κρυπτογράφησής τους.

 

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για Mac υπολογιστές ενσωματώνει επίσης και τις εφαρμογές Reminders (Υπομνήσεις) και Notes (σημειώσεις) τις οποίες συναντάμε στις iOS συσκευές. Η πρώτη λειτουργεί με λίστες υπενθυμίσεων στις οποίες ο χρήστης ορίζει ημερομηνία ή τοποθεσία ειδοποίησης. Η δεύτερη εφαρμογή όπως προδίδει και το όνομά της έχει να κάνει με σημειώσεις που έχει τη δυνατότητα να κρατά ο χρήστης και να προσθέτει σε αυτές εικόνες και επισυναπτόμενα αρχεία. Και σε αυτή την περίπτωση όλα τα δεδομένα συγχρονίζονται μεταξύ των συμβατών συσκευών.

 

Η Apple βελτιώνει ακόμη και τους μηχανισμούς διαμοιρασμού περιεχομένου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην υπηρεσία του Twitter, έτσι ώστε οποιοιδήποτε σύνδεσμοι ή φωτογραφίες είναι αποθηκευμένες στον Mac υπολογιστή να μπορούν να μετατραπούν σε tweet με δεξί κλικ σε αυτά τα στοιχεία. Η επιλογή υπάρχει μέσα σε ένα νέο κουμπί διαμοιρασμού (share button) το οποίο δίνει επιπλέον τη δυνατότητα διαμοιρασμού είτε μέσω email είτε μέσω της εφαρμογής Messages.

 

To Mountain Lion υποστηρίζει επίσης τη δυνατότητα διαμοιρασμού της οθόνης του Mac υπολογιστή στην τηλεόραση μέσω του Air Play Mirroring, για όσους διαθέτουν συσκευή Apple TV. Η ποιότητα της εικόνας είναι τα 720p και ουσιαστικά επιτρέπει την ασύρματη παρουσίαση websites, videos, ασύρματα στην τηλεόραση μέσω streaming στο οικιακό δίκτυο.

 

Το Game Center που γνωρίζουμε από το iOS είναι πλέον συμβατό και με το OS X 10.8 δίνοντας τη δυνατότητα για multiplayer παιχνίδια μεταξύ χρηστών iPhone/iPad/iPod Touch, με χρήστες Mac. Παράλληλα όλοι οι πίνακες επιδόσεων είναι διαθέσιμοι ενώ η εύρεση νέων παιχνιδιών γίνεται ευκολότερα και με βάση τις προτιμήσεις φίλων.

 

Στο Mountain Lion η Apple δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, εγκαινιάζοντας το Gatekeeper. Οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας έχουν πλέον την επιλογή να εγκαθιστούν εφαρμογές οι οποίες έχουν προεγκριθεί από την Apple, μέσω του Gatekeeper. Αποτρέπεται η εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store που δεν φέρουν το πιστοποιητικό της εταιρείας, εκτός και αν το επιλέξει ο χρήστης με δική του ευθύνη.

 

Video Video: Παρουσίαση Apple WWDC 2012

 

Link.png Site: apple.com

Link.png Site: Ζωντανός σχολιασμός της παρουσίασης από το Insomnia.gr