Η νέα έκδοση του desktop λειτουργικού συστήματος της Apple, του macOS, μόλις κυκλοφόρησε με την ονομασία macOS 13 Ventura.

Αρχικά το νέο macOS είναι διαθέσιμο για τους παρακάτω υπολογιστές της Apple ενώ ξεχωρίζουμε στη συνέχεια τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αυτό φέρνει.

•    MacBook models από 2017 ή νεότερα
•    MacBook Air models από 2018 ή νεότερα
•    MacBook Pro models από 2017 ή νεότερα
•    Mac mini models από 2018 ή νεότερα
•    iMac models από 2017 ή νεότερα
•    iMac Pro (όλα τα μοντέλα)
•    Mac Pro models από 2019 ή νεότερα
•    Mac Studio (όλα τα μοντέλα)

Stage Manager
Το Continuity συνεχίζει να εξελίσσεται με την εισαγωγή του Stage Manager - ενός νέου τρόπου διαχείρισης της ακατάστατης επιφάνειας εργασίας σας που θυμίζει λίγο το Spaces, επειδή επιτρέπει να οργανώνετε τις περιοχές εργασίας και να τις κρύβετε, αν και στο πλάι της οθόνης σας, αντί για το πάνω μέρος. Η λειτουργία θέλει να αποτελέσει ένα νέο τρόπο για multitasking, με την Apple να φέρνει το Stage Manager και στο iPad.

ventura-stage-manager-5.webp.86b59a66d35a0515d763b1c3b8efa5c7.webp

Υπενθυμίσεις
Στο macOS Ventura, η Apple έχει προσθέσει αρκετά νέα χαρακτηριστικά για να κάνει τις υπενθυμίσεις πιο χρήσιμες. Θα μπορείτε να βλέπετε τις υπενθυμίσεις σας ομαδοποιημένες ανά ώρα και ημερομηνία, θα μπορείτε να καρφιτσώνετε μια λίστα και να αποθηκεύετε λίστες που θα χρησιμοποιούνται ως πρότυπα. 

System Settings
Τα System Settings είναι η νέα ονομασία για τα System Preferences, μια ονομασία με την οποία οι χρήστες του iOS πιθανότατα θα αισθάνονται οικεία αφού η όλη εμφάνιση και το σύστημα των ρυθμίσεων είναι κοινή.

Background noises
Στο macOS Ventura θα μπορείτε να αναπαράγετε στο Mac σας χαλαρωτικό white noise, όπως ο ήχος της βροχής, του ωκεανού ή ενός ρυακιού. 

Continuity Camera
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το continuity, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το iPhone σας ως κάμερα καθώς και να κάνετε Handoff μια κλήση FaceTime από το iPhone ή το iPad σας στο Mac σας. Η Continuity Camera μοιάζει με έναν εξαιρετικό τρόπο για να επωφεληθείτε από την ανώτερη κάμερα του iPhone και να αντικαταστήσετε την κάμερα του mac που δεν φημίζεται για τηνποιότητά της, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία μοντέλα. Μια πραγματικά εντυπωσιακή λειτουργία είναι η προβολή γραφείου, η οποία εμφανίζει δύο προβολές στο άτομο που καλείτε - το πρόσωπό σας και το γραφείο σας. Η χρήση της κάμερας του iPhone σημαίνει ότι οι χρήστες Mac μπορούν να επωφεληθούν από λειτουργίες όπως η λειτουργία πορτραίτου και το Center Stage αλλά και τη νέα λειτουργία Studio Light. 

image.png.d7d8aef0766cd60592783e1a7af107a8.png

Spotlight
Ο τρόπος αναζήτησης σε ένα mac μέσω του Spotlight θα ανανεωθεί σημαντικά. Το Quick Look σας επιτρέπει να κάνετε προεπισκόπηση των αρχείων ενώ θα μπορείτε να αναζητάτε φωτογραφίες με βάση την τοποθεσία, αντικείμενα, ανθρώπους και πολλά άλλα. Οι βελτιώσεις του Live Text σημαίνουν ότι θα μπορείτε να αναζητάτε κείμενο μέσα σε εικόνες και βίντεο. Οι χρήστες θα μπορούν ακόμη και να δημιουργούν ένα νέο έγγραφο, να ξεκινούν έναν χρονοδιακόπτη ή άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις, μέσα από το Spotlight. 

Gaming
Η Apple περιμένει ότι η νέα έκδοση του macOS θα φέρει μια «έκρηξη» στο χώρο του gaming. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι κάθε νέος Mac θα μπορεί να εκτελεί παιχνίδια ΑΑΑ "με ευκολία". Οι βελτιώσεις στο Metal 3, το MetalFX Upscaling και το Fast Resource Loading API αναμένεται να ωφελήσουν τους προγραμματιστές παιχνιδιών.

AirPods
Στο macOS Monterey και σε προηγούμενες εκδόσεις, οι χρήστες δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν πολλές από τις ρυθμίσεις του AirPod, αλλά αυτό αλλάζει στο Ventura. Με την κυκλοφορία της νέας έκδοσης οι χρήστες θα έχουν επιτέλους πρόσβαση στο πλήρες σύνολο των ρυθμίσεων του AirPods, όπως ακριβώς και στο iOS. 

Messages
Όπως και στο iOS έτσι και στους Mac ο χρήστης θα μπορεί να επεξεργαστεί μηνύματα που έχει στείλει ή να τα επαναφέρει αν τυχόν τα έσβησε κατά λάθος.

Mail
Το Mail θα ενσωματώνει βελτιωμένη αναζήτηση, αλλά ίσως το πιο αναμενόμενο χαρακτηριστικό θα είναι η δυνατότητα ακύρωσης της παράδοσης ενός email αφού κάνετε κλικ στην αποστολή (φανταζόμαστε ότι υπάρχει ένα χρονικό όριο εδώ) και επίσης η δυνατότητα προγραμματισμού αποστολής ενός email. Και τα δύο είναι χαρακτηριστικά που προσφέρονται από τρίτους, αλλά είναι καλό να τα βλέπουμε να έρχονται στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Apple. 

  • Like 7
  • Thanks 1