Αντί της προβολής ενοχλητικών διαφημίσεων, ολοένα περισσότερες ιστοσελίδες αποκτούν κέρδη διαμέσου των χρηστών τους μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αξιοποιώντας την ισχύ της CPU των μηχανημάτων τους.

Αυτή η πρακτική αποκαλείται cryptojacking και λειτουργεί εις βάρος των χρηστών, περιορίζοντας εν αγνοία τους την υπολογιστική ισχύ των PC τους. Το cryptojacking επεκτείνεται ανησυχητικά ως πρακτική, καθώς μια μελέτη της AdGuard (Νοεμβιος 2017) έδειξε ότι 33.000 ιστοσελίδες χρησιμοποιούν scripts κρυπτονομισμάτων ως πηγή εσόδων.

Η εταιρεία εκτιμά τους επισκέπτες αυτών των sites στο 1 δισεκατομμύριο τον μήνα, ενώ ο αριθμός των ιστοσελίδων που υιοθετούν την εν λόγω πρακτική αυξάνεται με ρυθμό 31% σε μηνιαία βάση.

Η τελευταία εκδοχή του Opera έρχεται με ενσωματωμένη προστασία από το cryptojacking. Ο Opera 50 χρησιμοποιεί γι’ αυτό τον σκοπό τη λίστα «No Coin»,  η οποία ανανεώνεται τακτικά, καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέα ανάλογα scripts.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί, απλώς χρειάζεται από τις επιλογές να ενεργοποιηθεί ο ενσωματωμένος adblocker του browser. Εάν κάποιος θέλει να δει διαφημίσεις, αλλά να προστατευθεί από cryptojacking, απλώς πρέπει να κλικάρει την επιλογή «No Coin».

Thenextweb

  • Like 2