Στην προηγούμενη έκδοση Opera, ο διάσημος browser ήρθε με ενσωματωμένη λειτουργία Tracker Blocker, η οποία αύξησε την ταχύτητα πλοήγησης έως και 20% ενώ προσέφερε και περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά σου δεδομένα. Αυτή τη φορά θα βλέπεις και ποιος σε παρακολουθεί.

Όταν ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο Ασπίδας στη γραμμή διευθύνσεων όπου θα μπορείς εύκολα να δεις πόσοι έχουν αποκλειστεί από το να σε παρακολουθούν όπως επίσης και μία λίστα με τις διαφημιστικές εταιρείες που σε παρακολουθούν.

Στόχος του Opera είναι να μπορεί να συνειδητοποιήσει ο καθένας με εύκολο τρόπο, ακόμη κι αν δεν έχει τη σχετική εμπειρία, τι συμβαίνει όταν διαφημιστικές κι άλλες εταιρείες, παρακολουθούν τη συμπεριφορά σου κατά την πλοήγηση. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μπορεί να δει κάποιος, ποιοι τον παρακολουθούν ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποφύγει τα site τα οποία θεωρεί υπεύθυνα για αυτό. Η ρύθμιση του αποκλεισμού στον Opera μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο για όλα τα website όσο και για συγκεκριμένα ενώ ο χρήστης θα μπορεί εύκολα να το διαχειρίζεται από ένα κουμπί.

Η λειτουργία αποκλεισμού των tracker του Opera μπορεί και ανιχνεύει και τα διάφορα scripts ώστε να τα μπλοκάρει ενώ όταν συνδυαστεί με τον ad-blocker για τον αποκλεισμό των διαφημίσεων, η πλοήγηση στο Internet γίνεται έως και 76% γρηγορότερα, σύμφωνα με την εταιρεία. Από την άλλη βέβαια, ήδη αρκετά website είναι αυτά που αναγνωρίζουν τις τεχνικές αποκλεισμού με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν στους χρήστες να εισέλθουν, αν δεν απενεργοποιήσουν τις σχετικές λειτουργίες.

Ο Opera παρουσίασε επίσης μία επανασχεδιασμένη γραμμή διευθύνσεων που εμφανίζει προτάσεις βασισμένες στο ιστορικό πλοήγησής σου, όταν αρχίζεις να πληκτρολογείς ένα website ή όταν θέλεις να πραγματοποιήσεις μία αναζήτηση. Επανασχεδιασμένοι είναι επίσης και οι σελιδοδείκτες αλλά και η μπάρα ιστορικού, μεταφέροντας και τα δύο στη sidebar.

Η τελευταία έκδοση Opera 65 είναι ήδη διαθέσιμη για download.

Engadget

  • Like 4