Η Opera είχε ήδη προαναγγείλει την παρουσίαση του Opera Mini, του γνωστού browser που η ίδια κατασκευάζει για φορητές συσκευές, αυτή τη φορά για το iPhone. Εξαιρετικά αμφίβολη παραμένει όμως η πιθανότητα να δεχθεί η Apple την εφαρμογή στο App Store αφού εκτελεί ίδιες λειτουργίες με προεγκατεστημένη εφαρμογή του iPhone OS. Συνολικά τον Opera Mini των χρησιμοποιούν περισσότεροι από 50 εκατομύρια ενεργοί χρήστες ενώ τον Ιανουάριο του 2009 ο αριθμός αυτός έφτανε τα 20 εκατομύρια.

 

Σε κλειστή παρουσίαση της εφαρμογής με απαγόρευση καταγραφής βίντεο η φωτογραφιών, ο Opera Mini μας εντυπωσίασε με τη ταχύτητα του σε όλα τα επίπεδα. Όλες οι ρυθμίσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά που έχετε συνηθίσει όπως tabs, speedial εκτελούνται με πολύ γρήγορη ταχύτητα ενώ τα tabs φανερώνουν με ένα μικρό thumbnail την εικόνα της ιστοσελίδας που περιλαμβάνουν.

 

Στο φόρτωμα των ιστοσελίδων και πάλι η διαφορά ήταν μεγάλη του Opera Mini και την ίδια την νορβηγική εταιρεία να αναφέρει ότι σε δικές της δοκιμές σε GPRS δίκτυο, η διαφορά ήταν έως και 6 φορές μεγαλύτερη. Πιο σημαντικό όμως είναι το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που υπάρχει πίσω από τον Opera Mini αφού σε κάθε αίτημα για εμφάνιση ιστοσελίδας, αναλαμβάνουν δουλειά οι servers του Opera συμπιέζοντας και αποστέλοντας τη νέα έκδοση στο κινητό. Μάλιστα οι μετρήσεις αναφέρουν έως και 90% εξοικονόμηση bandwidth από το πάροχο κινητής τηλεφωνίας που οδηγεί σε σημαντικά μειωμένο κόστος χρήσης GPRS ή 3G δικτύου.

 

Οι περισσότερες ιστοσελίδες που εμφανίσαμε δε παρουσίασαν πρόβλημα ενώ σε μερικές όπως τη πλήρη έκδοση του Insomnia, το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρυντικό. Επίσης δε μας άρεσε η απουσία multitouch gestures και πιο συγκεκριμένα του zoom in/out.

 

Υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι στο να γίνει δεκτή τελικά η έκδοση του Opera Mini για το iPhone αν κρίνουμε ότι άλλοι browser έχουν γίνοι δεκτοί στο app store επειδή δεν χρησιμοποιούν τη rendering μηχανή του Webkit. Η εφαρμογή θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες και θα κατατεθεί στο app store ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση.

 

post-39041-0-86624600-1296481120_thumb.jpgpost-39041-0-04807700-1296481122_thumb.jpg

 

Link.png Site: Opera.com