Μία ομάδα της Google εντόπισε πολλαπλές ευπάθειες στον διάσημο browser της Apple, που είχαν ως αποτέλεσμα οι κινήσεις των χρηστών να καταγράφονται εν αγνοία τους.

Σύμφωνα με αναφορές των Financial Times, τα σφάλματα εντοπίστηκαν στην έξυπνη λειτουργία του Safari (Intelligent Tracking Prevention) η οποία προστατεύει τους χρήστες από το να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους αλλά και τα προσωπικά τους δεδομένα. Η αναφορά εστιάζει σε έγγραφο το οποίο επιμελήθηκε ομάδα της Google που εργάζεται σε υπηρεσίες Cloud. Συνολικά οι ερευνητές εντόπισαν πέντε διαφορετικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα των σφαλμάτων ασφαλείας του Safari.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως η έξυπνη αυτή λειτουργία του Safari ουσιαστικά άφησε εκτεθειμένα τα δεδομένα των χρηστών εξαιτίας της λειτουργίας να αποθηκεύει σιωπηρά πληροφορίες σχετικά με τους ιστότοπους που έχουν επισκεφθεί οι χρήστες.

Ένα από τα σφάλματα που ανακάλυψαν θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν hacker να ακολουθεί και να ανιχνεύει τις κινήσεις των χρηστών ενώ άλλα σφάλματα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ποιους ιστότοπους έχουν αναζητήσει οι χρήστες στις σελίδες μηχανών αναζήτησης. Με άλλα λόγια η Apple δημιούργησε μία έξυπνη λειτουργία για να αποτρέψει ακριβώς αυτό, αλλά τελικά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο.

Η Google ενημέρωσε την Apple σχετικά με τις ευπάθειες τον περασμένο Αύγουστο και η αμερικανική εταιρία τις επιδιόρθωσε. Ωστόσο ο διευθυντής του Google Chrome, Justin Schuh δήλωσε πρόσφατα στο Twitter ότι τα πραγματικά τρωτά σημεία του Safari δεν έχουν ακόμη διορθωθεί. Όπότε καλό θα ήταν όποιος χρησιμοποιεί τη σχετική έξυπνη λειτουργία να την απενεργοποιήσει για την ώρα.

Techradar