Κυκλοφόρησε εδώ και λίγες ώρες η νέα έκδοση της δημοφιλούς Linux διανομής Ubuntu 12.10 με την κωδική ονομασία Quantal Quetzal. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ύστερα από την κυκλοφορία της έκδοσης LTS και φέρει αρκετές δυνατότητες και διορθώσεις, με τις περισσότερες από αυτές να στρέφονται γύρω από το Cloud.

Μια νέα δυνατότητα είναι αυτή της συγκέντρωσης των δημοφιλέστερων Webapps και η εμφάνισή τους σαν κανονικές εφαρμογές. Ορισμένες από αυτές είναι το Gmail, το Google Docs και το Twitter. Ουσιαστικά γίνεται ενσωμάτωσή τους στο λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, κατά την πρώτη εκκίνηση του Gmail από τον Chromium ο χρήστης επιλέγει αν θέλει να το ενσωματώσει στο σύστημά του. Εάν το επιλέξει, τότε το Gmail εμφανίζεται πλέον και στον launcher και ανοίγει σε δικό του παράθυρο. Τα Webapps συνεργάζονται επίσης και με μπάρα των μενού έτσι ώστε να ειδοποιούν το χρήστη όταν αυτό χρειάζεται.

 

Το Dash χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Ubuntu και μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί εύκολα να αναζητά εφαρμογές και αρχεία του υπολογιστή του. Πλέον το Dash αναβαθμίζεται και ψάχνει ακόμη και στους online λογαριαμούς, όπως το Google Docs και το Drive. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι η Canonical έχει προσθέσει διαφημίσεις στο Dash, εμφανίζοντας αποτελέσματα από προϊόντα του Amazon. Αυτό βέβαια μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσα από τις ρυθμίσεις απορρήτου. Υπάρχουν επίσης αλλαγές και στο Lens, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον και για τις φωτογραφίες. Επιτρέπει την εξελιγμένη αναζήτηση μέσα στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να εμφανίζονται φωτογραφίες και από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Flickr, και το Picasa.

 

original.jpg

 

Το Ubuntu One, η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στο Cloud όπως το Dropbox εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες όπως η προσθήκη αντιγραφής του συνδέσμου που αντιστοιχεί σε κάθε ανεβασμένο αρχείο και η αναζήτηση μεταξύ όλων των αποθηκευμένων δεδομένων. Επιπλέον διατίθεται και έκδοση για Mac έτσι ώστε να υπάρχει συγχρονισμός των αρχείων για τους χρήστες και των δύο λειτουργικών συστημάτων.

 

Για τους χρήστες συσκευών με λιγότερες δυνατότητες το Unity 2D απενεργοποιείται. Αντί αυτού, στην εγκατάσταση προστίθεται μόνο η μία έκδοση του Unity και οι γραφικές εργασίες μεταφέρονται από την κάρτα γραφικών στον κύριο επεξεργαστή.

 

Υπάρχουν και άλλες μικρότερες νέες δυνατότητες στο Ubuntu 12.10, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του και να πραγματοποιήσετε και μια προαιρετική δωρεά στην Canonical, ή εάν έχετε ήδη εγκατεστημένη κάποια έκδοσή του μπορείτε να αναβαθμιστείτε μέσω του Software Updates.

 

http://www.youtube.com/watch?v=AUTNxi6b-hw

 

Link.png Site: lifehacker.com