Την ιστορία πίσω από τη γέννηση του προγράμματος Windows Insider, του δημόσιου προγράμματος δοκιμαστικών εκδόσεων των Windows 10, μπορέσαμε να μάθουμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Build 2016.

Πίσω από την ιδέα βρίσκονται δύο στελέχη της Microsoft, ο Gabe Aul αλλά και ο Bill Karagounis που όπως φανερώνει το επίθετο του αλλά και επιβεβαιώσαμε, διαθέτει ελληνικές ρίζες και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο.

 

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός για ένα συνεχές πρόγραμμα δοκιμής νέων εκδόσεων των Windows 10, με βάση τη νέα λογική των Windows as a Service που εγκαινιάστηκε με τη συγκεκριμένη έκδοση. Ήδη από τις προηγούμενες δύο εκδόσεις των Windows, η Microsoft είχε συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες με βάση τα σχόλια των χρηστών χωρίς όμως να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να υλοποιηθούν πολλά από τα χαρακτηριστικά που ζητούσαν οι χρήστες.

 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, βλέπουμε ότι η Microsoft προχώρησε στην κυκλοφορία 2 δημόσιων δοκιμαστικών εκδόσεων για τα Windows 7, και τριών δοκιμαστικών εκδόσεων για τα Windows 8, με κάθε κυκλοφορία να σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

 

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, τα Windows διαθέτουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια εφαρμογές, ενώ η εταιρεία έχει καταμετρήσει τη χρήση τους σε περισσότερα από 8.5 εκατομμύρια διαφορετικά συστήματα, αριθμοί που σίγουρα κάνουν απαραίτητη την εντατική δοκιμή κάθε νέας έκδοσης του λειτουργικού, πριν αυτό φτάσει στην αγορά.

 


P1060986.jpg

 


Για το πρόγραμμα των Windows Insiders, σκοπός των Gabe και Bill ήταν μια συνεχής αναφορά προβλημάτων και προτάσεων από μια κλειστή κοινότητα χρηστών που θα είχαν πρόσβαση, με όλα τα δεδομένα να μεταφέρονται στη συνέχεια στην ομάδα ανάπτυξης των Windows.

 

Άλλωστε η εταιρεία με τα Windows 10 έχει αφήσει πίσω την πολιτική την κυκλοφορία μιας κορυφαίας έκδοσης των Windows κάθε 3 χρόνια, και προχωρά σε συνεχείς ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, έχοντας ως στόχο την κυκλοφορία δύο αναβαθμίσεων κάθε χρόνο που θα φέρνουν νέα χαρακτηριστικά. Οι αρχικοί υπολογισμοί για το σύνολο όσων θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, υπολογίζονταν στους 250.000, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούσαν τον αριθμό αυτό στους 400.000.

 

Όλα όμως άλλαξαν όταν λίγο πριν την εκκίνηση του προγράμματος, όταν ο Terry Mayerson, επικεφαλής του τμήματος των Windows, αντέτεινε ότι δεν υπήρχε λόγος να περιοριστεί η πρόσβαση και θα έπρεπε οποιοσδήποτε ήθελε να γινόταν Windows Insider. Έτσι, μετά και από συνεννόηση με το τμήμα cloud της Microsoft, όλα ήταν έτοιμα στις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εγκαινιαστεί το πρόγραμμα, συναντώντας άμεσα τεράστια επιτυχία.

 

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί αφού ήδη στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια χρήστες, από όλες τις χώρες του κόσμου ....εκτός από δύο. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, οι Windows Insiders μπορούν να δημοσιεύσουν εκτός από προβλήματα που συναντούν, και προτάσεις προκειμένου να γίνουν τα Windows 10 καλύτερα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού προιόντος.

 

Σε ερώτησή μας μάθαμε μάλιστα ότι η μεταμόρφωση του μενού έναρξης από την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10, έως την έκδοση που κυκλοφόρησε ευρέως, βασίζεται εν πολλοίς σε προτάσεις των χρηστών, ενώ κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και το καλοκαίρι με την επετειακή αναβάθμιση, όπου φέρνει σημαντικές αλλαγές στο Action Center.

 


P1060982.jpg

 


Εσωτερικά η ομάδα της Microsoft διαθέτει μια σειρά από εργαλεία τηλεμετρίας προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς τη χρήση κάθε λειτουργίας των Windows, παρατηρώντας πιο προσεκτικά τα νέα χαρακτηριστικά αλλά και γενικότερα το ρυθμό υιοθέτησης κάθε νέας έκδοσης που κυκλοφορεί στο πρόγραμμα, από τους χρήστες.

 

Αν υπάρχει σοβαρή μείωση χρήσης από έκδοση σε έκδοση, τότε είναι σαφές ότι κάτι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στους χρήστες οι οποίοι αποφασίζουν να παραμείνουν στην έκδοση που βρίσκονται χωρίς να αναβαθμιστούν. Τα social media και ειδικότερα το Twitter, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να λαμβάνει άμεσα η ομάδα ανάπτυξης των Windows, τα πρώτα σχόλια των insiders που ως οι πιο φανατικοί, προχώρησαν πολύ γρήγορα στην εγκατάσταση της νέας δοκιμαστικής έκδοσης.

 

Η διαδικασία κυκλοφορίας μιας δοκιμαστικής έκδοσης των Windows 10 στο πρόγραμμα των Windows Insiders, είναι μια διαδικασία που περιέργως δεν αποτελείται από πολλά «γραφειοκρατικά» βήματα, και μπορεί να θεωρηθεί σε πολλές περιπτώσεις αυτοματοποιημένη, ακολουθώντας «τη θεωρία των δαχτυλιδιών».

 

Kαθημερινά εντός της εταιρείας αλλά σε συγκεκριμένες ομάδες, κυκλοφορούν δοκιμαστικές εκδόσεις (Canary Builds) όταν και αποφασίζεται ποια θα «προαχθεί» προς το Fast Ring, αυτούς δηλαδή που έχουν δηλώσει πως θέλουν να λαμβάνουν άμεσα κάθε νέα δοκιμαστική έκδοση. Όταν υπάρξει η σχετική απόφαση, για δύο ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη), γίνεται χρήση της έκδοσης και αν δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, την Τετάρτη θα υπάρξει απόφαση για το αν αυτή θα διατεθεί στο Fast Ring. Λίγες ημέρες μετά, ακολουθεί η κυκλοφορία της συγκεκριμένης έκδοσης στο Slow Ring, με αυτούς που συμμετέχουν να μην έχουν προτεραιότητα τους την ταχύτητα αλλά τη σταθερότητα.

 

Για το πόσο φρέσκια είναι κάθε έκδοση, ενδεικτικό είναι ότι οι Windows Insiders, λαμβάνουν πολλές φορές νωρίτερα και από εσωτερικές ομάδες της MIcrosoft, μια νέα δοκιμαστική έκδοση ενώ τα νέα χαρακτηριστικά που είδαμε να έρχονται στο Anniversary Update, οι Windows Insiders θα έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν μέσα στο μήνα.

 


P1060979.jpg

 


Η αρχή του 2016 φέρνει σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα βασισμένες σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους συμμετέχοντες το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Στην κορυφή των χαρακτηριστικών που ζητάνε οι Windows Insiders είναι πιο τακτικές εκδόσεις, κάτι που φαίνεται να ασπάζεται η Microsoft κυκλοφορώντας ήδη σε μικρό διάστημα 16 δοκιμαστικές εκδόσεις για τη σειρά 14xx των Windows 10.

 

Στη συνέχεια ακολουθεί η καλύτερη ενημέρωση για την πορεία επίλυσης προβλημάτων που έχουν καταχωρηθεί μέσω της ειδικής εφαρμογής, όπου στην περίπτωση αυτή η απάντηση μπορεί πλέον να προέρχεται ακόμα και από μηχανικό της ομάδας ανάπτυξης των Windows 10. Άλλα αιτήματα των Windows Insiders είναι η καλύτερη πληροφόρηση για νέα χαρακτηριστικά των Windows αλλά και η δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

 

Για την εγγραφή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα insider.windows.com