Σύμφωνα με την ιστοσελίδα 9to5google, η Microsoft και η Google συνεργάζονται για την κυκλοφορία του Chrome browser σε συστήματα που τρέχουν την έκδοση των Windows 10 για ARM επεξεργαστές.

H Microsoft έχει ήδη ξεκινήσει -όχι πολύ ενεργά- την προώθηση των πρώτων υπολογιστών που στηρίζονται σε chipsets της Qualcomm, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία και συνεχή σύνδεση στο Internet. Ο Chrome browser αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές των Windows 10, και η απουσία μιας native έκδοσης σε υπολογιστές με hardware της Qualcomm, αποτελεί σημαντικό λόγο προκειμένου κάποιος να μην προχωρήσει στη σχετική αγορά.

Αν και η Microsoft προχωρά σε emulation των desktop εφαρμογών που έχουμε συνηθίσει προκειμένου αυτές να τρέχουν στα Windows 10 on ARM σε αντίθεση με ότι γινόταν με τα Windows RT, εντούτοις η ταχύτητα των εφαρμογών δεν είναι η βέλτιστη. Για το λόγο αυτό, οι κάτοχοι παρόμοιων συστημάτων προτιμούν τις περισσότερες φορές να χρησιμοποιούν τον συμβατό Edge browser αντί ενός τρίτου browser όπως είναι ο Chrome.

Τον περασμένο μήνα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Qualcomm ανέφερε στο Android Authority ότι η εταιρεία του εργάζονταν πάνω σε μια Windows 10 ARM έκδοση του Chrome, ενώ πρόσφατες αναφορές στη διαχείριση του πηγαίου κώδικα του Chromium Gerrit, επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη της εφαρμογής έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί αρχικά πίστεψαν ότι η απόφαση της Google έρχεται ως απάντηση στην έκδοση του Edge όμως αυτό δε φαίνεται να ισχύει από τη στιγμή που στην ανάπτυξη της εφαρμογής συμμετέχουν και αρκετοί μηχανικοί της Microsoft. 

Σε ότι αφορά τη Microsoft, η κίνηση αυτή δείχνει αρκετά έξυπνη αφού πολλές μοντέρνες εφαρμογές στηρίζονται στον Google Chrome browser, συμπεριλαμβανομένου των Electron εφαρμογών, του Slack, του node.js, ακόμα και του Visual Studio Code της ίδιας της εταιρείας. Microsoft και Google έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν προκειμένου να φέρουν τη δυνατότητα dual-boot στο Pixelbook μέσω του Campfire project.

9to5google