Η Microsoft από λάθος δημοσιοποίησε ένα εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει στοιχεία του σχεδιασμού του λειτουργικού συστήματος Windows 10X.

Το έγγραφο που βρέθηκε σε κοινή θέα για σύντομο χρονικό διάστημα -αλλά αποδείχτηκε αρκετό για να το προσέξει ο χρήστης του Twitter, WalkingCat- παρέχει μία σχετικά καλή εικόνα για τα σχέδια που έχει η Microsoft για τα Windows 10X.

Ο γίγαντας του λογισμικού αποκάλυψε τα Windows 10X κατά την παρουσίαση του dual-screen φορητού υπολογιστή της, Surface Neo, αλλά αναμένεται να τα δούμε να «τρέχουν» και σε άλλους dual-screen φορητούς υπολογιστές μελλοντικά. Αν και η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ότι τα Windows 10X θα είναι διαθέσιμα μόνο σε foldable και dual-screen συσκευές, με μικροαλλαγές στο μενού έναρξης και στην γραμμή εργασιών, από το έγγραφο που διέρρευσε μαθαίνουμε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να φέρει αυτές τις αλλαγές και σε παραδοσιακούς, clamshell, φορητούς υπολογιστές. «Τόσο στα clamshells όσο και στα foldables, η γραμμή εργασιών θα αποτελεί το ίδιο βασικό μοντέλο με μία σειρά από «μοχλούς» που μπορούν να «τραβηχτούν» για τη δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων/ λύσεων στο μοντέλο» εξηγεί η εταιρεία στο έγγραφο.

Στα Windows 10X, η Microsoft αναφέρεται στο μενού εκκίνησης (Start Menu) ως Launcher, στον οποίο δίνεται περισσότερη έμφαση στην αναζήτηση σε τοπικό επίπεδο: «Η αναζήτηση είναι απρόσκοπτα ενσωματωμένη με τα αποτελέσματα αναζήτησης στον Ιστό, με τις διαθέσιμες εφαρμογές και με συγκεκριμένα αρχεία στην συσκευή σας. Το προτεινόμενο περιεχόμενο στο πεδίο αναζήτησης ενημερώνεται δυναμικά, με βάση τις εφαρμογές, τα αρχεία και τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε τακτικά ή έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα».

W10_2.jpg.a58d15fe5a0685ca9d46e7ef7468bc98.jpg

Τα Windows 10X επίσης φέρνουν βελτιώσεις στην αναγνώριση προσώπου και στην εμπειρία με το ασφαλές σύστημα Windows Hello. «Όταν η οθόνη ενεργοποιείται μεταφέρεστε άμεσα σε κατάσταση βιομετρικής πιστοποίησης (της ταυτότητας), σε αντίθεση με τα Windows 10 όπου έπρεπε πρώτα να απομακρύνετε την «οθόνη» κλειδώματος πριν την διαδικασία» αποκαλύπτει το έγγραφο της Microsoft. «Με την “αφύπνιση” της συσκευής, το Windows Hello Face αναγνωρίζει άμεσα τον χρήστη και μεταβαίνει αμέσως στην επιφάνεια εργασίας».

Στο έγγραφο, η Microsoft επίσης αναφέρεται σε έναν «Εκσυγχρονισμένο File Explorer». Η εταιρεία εργάζεται εδώ και καιρό πάνω σε μία περισσότερο μοντέρνα έκδοση UWP (Universal Windows App) του παραδοσιακού File Explorer και από ότι φαίνεται, θα κάνει το ντεμπούτο του με τα νέα Windows 10X. Λογικά, θα είναι φιλικός στον χειρισμό με οθόνες αφής και θα είναι βελτιστοποιημένος και απλουστευμένος για πρόσβαση σε έγγραφα στο Office 365, στο OneDrive και σε άλλες υπηρεσίες cloud storage.

W10_3.jpg.89570917a31a138b8e8672fff7b471be.jpg

Η Microsoft επίσης πρόκειται να απλουστεύσει και το Κέντρο Ενεργειών (Action Center ή Notification Center) όπως και τις Γρήγορες Ρυθμίσεις στα Windows 10X. Αυτό αναμένεται να κάνει ταχύτερη την πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας ρυθμίσεις της συσκευής, ενώ επιπλέον θα δείχνει τις περισσότερο σπουδαίες και απαραίτητες όπως την διάρκεια ζωής της μπαταρίας για παράδειγμα. Τα Windows 10X θα παρέχουν δυνατότητες customization σε αυτό το σημείο, ωστόσο οι εξ ορισμού ρυθμίσεις θα είναι τo Δίκτυο, Δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, Bluetooth, Λειτουργία Πτήσης, Rotation lock και Προβολή.

Όσον αφορά το Office, η Microsoft φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στις παραδοσιακές Win32 εκδόσεις των εφαρμογών του Office και στις web εκδόσεις PWA έναντι των UWP εκδόσεων στα Windows 10X. Όπως είναι γνωστό, η Microsoft έχει εκδόσεις UWP των εφαρμογών του Office Mobile αλλά η ανάπτυξη τους από πέρυσι βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Το πιθανότερο είναι να δούμε την Microsoft να επενδύει κατά πρώτο λόγο στην ανάπτυξη των web εκδόσεων του Office κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς και πριν κυκλοφορήσουν τα Windows 10X με το Surface Neo στο τέλος του 2020. Η Microsoft απέσυρε το έγγραφο πριν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα Windows 10X.

W10_4.jpg.e5767b1d69a1e8f8e5e1c6ddfad5cc32.jpg

The Verge

  • Like 2