Η τελευταία ενημέρωση του προγράμματος προστασίας των Windows 10 έρχεται να “μπαλώσει” ένα σημαντικό κενό ασφαλείας στην εγκατάσταση του λειτουργικού μέσω αρχείου image.

Η Microsoft διέθεσε μία νέα ενημέρωση για τον Microsoft Defender (πρώην Windows Defender) με την οποία διορθώνει ένα σημαντικό πρόβλημα σε νέες εγκαταστάσεις των Windows 10, Windows Server 2016 και Windows Server 2019. Συγκεκριμένα, σε enterprise περιβάλλον, η εγκατάσταση του λειτουργικού μέσω αρχείων image είναι αρκετά διαδεδομένη πρακτική, ιδίως όταν αφορά πολλαπλά συστήματα. Στην περίπτωση των τριών προαναφερθεισών εκδόσεων των Windows όμως, δημιουργείτο ένα κενό ασφαλείας για περιορισμένο μεν χρονικό διάστημα, αρκετό δε για να γίνει το κακό.

Όπως ανέφερε η Microsoft:

Κατά τις πρώτες ώρες μετά την εγκατάσταση των Windows, ο Microsoft Defender των συστημάτων ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα κενό ασφαλείας, λόγω μη ενημερωμένων αρχείων λογισμικού προστασίας. Τα συστήματα αυτά ως εκ τούτου θα προστατεύονται ελλιπώς μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ενημέρωσης του λογισμικού προστασίας τους.

Η Microsoft διέθεσε την προαναφερθείσα ενημέρωση του Microsoft Defender ως script το οποίο μπορεί να εκτελεστεί χειροκίνητα ώστε να ενημερωθούν τα αρχεία image πριν την εκκίνηση της εγκατάστασης των Windows σε ένα σύστημα. Οι χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τα σχετικά πακέτα (διατίθενται σε εκδόσεις 32/64-bit) τρέχοντας ως διαχειριστές το κάτωθι script:

PS C:\> DefenderUpdateWinImage.ps1 - WorkingDirectory<path> -Action AddUpdate - ImagePath <path_to_Os_Image> -Package <path_to_package>

  • Like 3