Στα πλαίσια της έκθεσης IFA 2018, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 θα κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Αυτή δε θα έχει κάποια συγκεκριμένη ονομασία όπως κατά το παρελθόν, με τη Microsoft να επιλέγει πλέον απλά το μήνα και τη χρονιά προκειμένου να αναφέρεται σε κάθε αναβάθμιση. Έτσι το "Windows 10 October 2018 Update" θα είναι η έκδοση 1809 και θα φέρει αρκετές αλλαγές και προσθήκες. Μία από αυτές είναι η παρουσία dark mode στον File Explorer αλλά και μια ενιαία πρόταση για το clipboard που θα επιτρέπει στον χρήστη να "αντιγράψει" κάποιο περιεχόμενο σε ένα σύστημα και να προχωρήσει στο paste, στην επικόλληση δηλαδή σε ένα άλλο ή ακόμα και σε ένα smartphone.

Από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι η παρουσία της ανανεωμένης εφαρμογής Your Phone η οποία θέλει να φέρει πιο κοντά ένα Windows 10 υπολογιστή με ένα smartphone, είτε αυτό στηρίζεται στην πλατφόρμα του Android είτε στο iOS. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης θα μπορεί να μεταφέρει τις φωτογραφίες από το smartphone του, να γράψει ή να διαβάσει κάποιο SMS αλλά και να δει τις ειδοποιήσεις που έχουν έρθει στο smartphone του, όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να το ακουμπήσει. Ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε την παρουσία του SwiftKey στο εικονικό πληκτρολόγιο του λειτουργικού συστήματος αλλά και νέους τρόπους σύνδεσης για μεγαλύτερη ταχύτητα 

Ένα ακόμη σημείο από την παρουσίαση της Microsoft στην IFA 2018 που αξίζει προσοχής είναι η αναφορά για «700 εκατομμύρια ενεργά συστήματα Windows 10». Τον ίδιο αριθμό είχε δηλώσει η εταιρεία τον περασμένο Μάιο ενώ το Νοέμβριο του 2017, η Microsoft είχε ανακοινώσει 600 εκατομμύρια ενεργές Windows 10 συσκευές. Με τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι ο ρυθμός υιοθέτησης του λειτουργικού συστήματος από νέους υπολογιστές, έχει μειωθεί αισθητά.