Ορισμένοι χρήστες των Windows 10 αναφέρουν ότι το δεύτερο update που περιλαμβάνεται στο «patch Tuesday» αυτού του μήνα προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις αναφορές η αναβάθμιση KB4532693 κρύβει τα προφίλ των χρηστών και τα δεδομένα τους σε μερικά συστήματα Windows. Τα προβλήματα έχουν αναφερθεί στα forums της Microsoft (1, 2, 3, 4) στο Twitter και στο Reddit και σε διάφορες ιστοσελίδες υποστήριξης (AskWoody, Bleeping Computer και BornCity).

Οι περισσότεροι χρήστες αναφέρουν ότι αφού προχώρησαν στην εγκατάσταση της ενημέρωσης δεν μπορούν να δουν ή να έχουν πρόσβαση στο αρχικό τους προφίλ στα Windows 10, και ότι συνδέονται σε ένα κενό/ default προφίλ των Windows 10 χωρίς να φαίνονται τα δεδομένα τους (εγκατεστημένες εφαρμογές, ταπετσαρίες, λήψεις, αρχεία στην επιφάνεια εργασίας κ.ά). Δεν υπάρχει πάντως μεγάλος λόγος ανησυχίας, υπό την έννοια ότι τα δεδομένα δεν χάνονται αλλά παραμένουν…κρυμμένα.

Η ιστοσελίδα Bleeping Computer αναφέρει ότι το bug οφείλεται σε προβληματική διαδικασία εγκατάστασης του update KB4532693, με την υπηρεσία Windows Update να δημιουργεί ένα προσωρινό προφίλ για την διαχείριση της εγκατάστασης που αργότερα αποτυγχάνει να διαγράψει με την εγκατάσταση της ενημέρωσης. Όταν ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, το συγκεκριμένο προσωρινό προφίλ παραμένει ενεργό και αυτό είναι που συνδέονται οι χρήστες. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές οι κανονικοί φάκελοι προφίλ χρήστη είναι διαθέσιμοι στον δίσκο, αλλά έχουν μετονομαστεί με μία κατάληξη τύπου .000 ή .bak.

Αν και υπάρχουν τρόποι για να επανέλθει το προφίλ, εντούτοις τα βήματα που απαιτούνται είναι πολύπλοκα και ενδέχεται κάποιοι χρήστες να οδηγηθούν σε καταστάσεις που ενδέχεται να χάσουν τα πολύτιμα δεδομένα τους. Η απλούστερη λύση για την αποκατάσταση του προφίλ χρήστη είναι η απεγκατάσταση της προβληματικής αναβάθμισης KB4532693. Να αναφέρουμε ότι το bug δεν εμφανίζεται σε όλους τους χρήστες.

Όσοι ωστόσο έχουν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα μπορούν από το Windows Update να προχωρήσουν στην απεγκατάσταση του KB4532693 update:

Αναφορά σε κείμενο

Ενημέρωση και ασφάλεια > Προβολή ιστορικού ενημερώσεων >  Κατάργηση εγκατάστασης ενημερώσεων > Ενημέρωση για Microsoft Windows (KB4532693) > Δεξί κλικ και επιλογή «Κατάργηση εγκατάστασης».

123123.jpg.4eaa989fdd68db45f90d63129e4ceef9.jpg

Η Microsoft για την ώρα δεν έχει αφαιρέσει το KB4532693 update, ωστόσο αφαίρεσε την ενημέρωση ασφαλείας για Microsoft Windows (KB4524244) επειδή προκαλούσε προβλήματα σε νέες εγκαταστάσεις ή δημιουργούσε θέματα εκκίνησης για κάποιους χρήστες. Στο δικό μας σύστημα πάντως, δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα με τις δύο ενημερώσεις.

ZDNet

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1