Η Microsoft αναφέρει ότι διερευνά ένα πρόβλημα στα Windows που προκαλεί την εξαφάνιση συντομεύσεων εφαρμογών στο μενού Έναρξη (Start Menu) ή στη γραμμή εργασιών (taskbar).

Πολλοί διαχειριστές έχουν περιγράψει λεπτομερώς το πρόβλημα στο Twitter και το Reddit σήμερα το πρωί και φαίνεται να σχετίζεται με μια πρόσφατη ενημέρωση του Microsoft Defender.

Το πρόβλημα επηρεάζει επιχειρήσεις και οργανισμούς που χρησιμοποιούν το Microsoft 365 και το Defender για προστασία από κακόβουλο λογισμικό, ιούς και άλλες απειλές. Σε σημείωμα προς τους πελάτες, η Microsoft αναφέρει ότι έλαβε αναφορές ότι ένας κανόνας ASR (attack surface reduction ) προκαλεί τα προβλήματα. Οι διαχειριστές προσπαθούν επί του παρόντος να παρακάμψουν το πρόβλημα ρυθμίζοντας τον κανόνα "Block Win32 API calls from Office macro" σε audit only.

Η Microsoft αναφέρει ότι έχει πλέον "επαναφέρει τον κανόνα για να αποτρέψει περαιτέρω επιπτώσεις, ενώ διερευνά το πρόβλημα περαιτέρω". Η εταιρεία λογισμικού δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής κάποια ενημέρωση και δεν παρέχει κάποια επίσημη οδηγία σχετικά με το πώς οι IT διαχειριστές θα μπορούσαν να ανακτήσουν τις συντομεύσεις στους επηρεαζόμενους υπολογιστές.

«Το πρόβλημα μας προκάλεσε μια κακή μέρα», αναφέρει ένας διαχειριστής πληροφορικής στο Twitter, απαντώντας στην αναγνώριση του προβλήματος από τη Microsoft. «Καλή Παρασκευή και 13!» αστειεύτηκε ένας άλλος. Οι διαχειριστές αγωνίζονται να διορθώσουν το πρόβλημα και να επαναφέρουν τις συντομεύσεις, με πολλούς να πρέπει να πουν στους χρήστες των Windows συστημάτων να εκκινήσουν χειροκίνητα τις εφαρμογές τους από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένες ή χρησιμοποιώντας την Έναρξη > Εκτέλεση και το όνομα του εκτελέσιμου αρχείου.

Τρεις διαχειριστές που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος το πρόβλημα στους οργανισμούς τους, επιβεβαίωσαν στο The Verge ότι όλες οι συντομεύσεις έχουν εξαφανιστεί - και όχι μόνο αυτές που αφορούν εφαρμογές της ίδιας της Microsoft.

Οι κανονικοί χρήστες και καταναλωτές των Windows δεν επηρεάζονται από το παράξενο σφάλμα και όπως φαίνεται αυτό επηρεάζει μόνο τα διαχειριζόμενα μηχανήματα μέσα σε οργανισμούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εκατοντάδες ή χιλιάδες μηχανήματα μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις επηρεάζονται, συστήματα που βασίζονται στην ασφάλεια ανίχνευσης απειλών της Microsoft.

  • Thanks 1