Με τη νέα γραμμή εργασιών των Windows 11 έγιναν μεγάλα βήματα προς τα πίσω από άποψη χρηστικότητας σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά του λειτουργικού συστήματος, αλλά τουλάχιστον η Microsoft προχωρά σταδιακά σε βελτιώσεις.

Μία νέα ενημέρωση που για την ώρα είναι διαθέσιμη και δοκιμάζεται από τους χρήστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Inside φέρνει πίσω το ρολόι και την ημερομηνία στη γραμμή εργασιών και των υπόλοιπων οθονών (εφόσον γίνεται χρήση δύο ή πολλαπλών οθονών σε ένα σύστημα). Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα χαροποιήσει όσους χρησιμοποιούν περισσότερες από μία οθόνες για να εργάζονται και είχαν καταφύγει σε λύσεις τρίτων (π.χ. ElevenClock) για να επαναφέρουν τη χρηστικότητα στα Windows 11.

Η νέα γραμμή εργασιών (taskbar) δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο χαρακτηριστικών και χρηστικότητας με εκείνη των Windows 10 αλλά σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν αρκετά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τη σημερινή εκδοχή της. Ας ελπίσουμε ότι μελλοντικά θα επιστρέψει τουλάχιστον ένα από αυτά, όπως είναι να μπορείς να προχωρήσεις στο drag-and-drop διάφορων αρχείων στις εφαρμογές που βρίσκονται ενεργές στη γραμμή εργασιών (π.χ. αρχεία *.png ή *.jpeg στο Photoshop).

Start-Menu.jpg

Η Microsoft φαίνεται επίσης να προχωρά σε βελτιώσεις στην Έναρξη (Start) των Windows 11 με την τελευταία build του προγράμματος Windows Insider (22509) να επιτρέπει την προσαρμογή της για να δείχνει περισσότερα apps που έχουν «καρφιτσωθεί» ή περισσότερες προτάσεις (recommendations). Προσθήκες έχουν γίνει επίσης και στο app Ρυθμίσεις (Settings) σε μία προσπάθεια της εταιρείας να συμπεριλάβει περισσότερες ρυθμίσεις από το Κέντρο Ελέγχου (Control Panel) στο βασικό app Ρυθμίσεις. «Μετακινήσαμε τα advanced sharing settings (όπως τα Network discovery, File and printer sharing και public folder sharing) σε μία νέα σελίδα στο Settings app που βρίσκεται υπό τα Advanced Network Settings» εξηγεί η Amanda Langowski, επικεφαλής του προγράμματος Windows Insider της Microsoft.

Επιπλέον, υπάρχουν βελτιώσεις στις σελίδες του τμήματος Printers & Scanners καθώς και σε κάποια σημεία του Κέντρου Ελέγχου που τώρα οδηγούν τους χρήστες των Windows 11 στο app Ρυθμίσεις. Από ότι φαίνεται, η Microsoft δεν είναι πλέον μακριά από τον στόχο της που είναι να καταργήσει το Κέντρο Ελέγχου για χάρη της εφαρμογής Ρυθμίσεις. Όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλες βελτιώσεις ή και νέα χαρακτηριστικά θα φτάσουν στους χρήστες των Windows 11 μέσω μεμονωμένων ή συγκεντρωτικών ενημερώσεων τους επόμενους μήνες ή ενδεχομένως κάποια από τα παραπάνω να φτάσουν με την ετήσια ενημέρωση των Windows 11 που σχεδιάζει η εταιρεία.

  • Like 3
  • Thanks 1