H Microsoft υπόσχεται να τερματίσει τη σύγχυση με τις θύρες USB-C μέσω του ενημερωμένου προγράμματος Windows Hardware Compatibility Program (WHCP) για τα Windows 11.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο εξής θα διασφαλίζεται ότι όλες οι λειτουργίες δεδομένων USB, φόρτισης και προβολής "απλά λειτουργούν" σε όλες τις θύρες USB-C. Επιπλέον, ένας νέος κανόνας προβλέπει ότι οι θύρες USB 40Gbps θα είναι πλήρως συμβατές τόσο με περιφερειακά USB4 όσο και με Thunderbolt 3.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό blog της Microsoft, αυτοί οι κανόνες θα πρέπει ήδη να εφαρμόζονται στα πιστοποιημένα laptops και tablets με Windows 11 που διαθέτουν προεγκατεστημένα τα Windows 11 24H2.

Ο Ugan S., Senior Product Manager στη Microsoft, ρωτά τους αναγνώστες του blog του αν είναι "Κουρασμένοι από τις θύρες USB-C που δεν συμπεριφέρονται με συνέπεια;" Για να απεικονίσει το πρόβλημα, αφηγείται μια ιστορία για 'Την Κενή Οθόνη' και εκφράζει τη λύπη του που τέτοια προβλήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα. Σύμφωνα με το στέλεχος της Microsoft, το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η θύρα USB-C, αλλά "οι ασυνεπείς υλοποιήσεις των δυνατοτήτων των θυρών USB-C σε ολόκληρο το οικοσύστημα των PC". Με άλλα λόγια, δεν είναι όλες οι θύρες USB-C ίδιες.

image.png.0eca23efb7dff62304f00bcf7ce68e67.png

Για να διορθώσει αυτή την ασυνέπεια, το WHCP θα απαιτεί πλέον κάθε θύρα USB-C σε νέους φορητούς υπολογιστές και tablet με Windows να υποστηρίζει λειτουργίες δεδομένων, φόρτισης και προβολής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να μαντεύουμε ποιες θύρες υποστηρίζουν τι, και οι τελικοί χρήστες θα είναι πιθανώς πιο ικανοποιημένοι καθώς θα μπορούν να συνδέσουν έναν φορτιστή ή μια δεύτερη οθόνη σε οποιαδήποτε πλευρά ενός φορητού υπολογιστή (εάν υπάρχουν θύρες USB-C και στις δύο πλευρές).

Η Microsoft δημιούργησε έναν πίνακα που δείχνει τις δυνατότητες των συμβατών με το WHCP φορητών υπολογιστών. Παρόλο που όλες υποστηρίζουν τις τρεις βασικές λειτουργίες, τα επίπεδα υποστήριξής τους θα εξακολουθούν να διαφέρουν. Εκτός από τις γνωστές διαφορές ταχύτητας δεδομένων, οι θύρες USB 3.X δεν θα παρέχουν τόση ισχύ στα αξεσουάρ ή δεν θα υποστηρίζουν τόσες οθόνες όσες το USB4.

Όσον αφορά το USB4, ο πίνακας δείχνει επίσης ότι "Σε ένα πιστοποιημένο σύστημα USB 40Gbps από το WHCP, μπορείτε επίσης να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή USB4 ή Thunderbolt 3 και να είστε βέβαιοι ότι θα λειτουργεί κάθε φορά σε κάθε θύρα."

Επιπλέον στοιχείο που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως ή υπαινιχθεί στον πίνακα είναι ότι η Microsoft απαιτεί επίσης πιστοποιημένα USB-IF chips στους υπολογιστές. Παράλληλα, μια νέα απαίτηση για Microsoft driver stack σημαίνει ότι οι υπολογιστές επικυρώνονται χρησιμοποιώντας τους ενσωματωμένους USB controller drivers της Microsoft. Η κίνηση αυτή διασφαλίζει ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας και λειτουργιών θα φτάνουν μέσω του Windows Update του οποίου η λειτουργία θα επεκταθεί σύντομα και σε τρίτους κατασκευαστές.

  • Like 7
  • Haha 2